Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Livsstil

Det är mycket du kan göra själv för att förbättra din hälsa. Rökning, stillasittande, ohälsosamma matvanor, för mycket alkohol och stress kan bidra till att vi blir sjuka eller inte mår bra.

I länkarna nedan  och till höger hittar du tips, råd och tester som vi hoppas kan hjälpa dig till ett friskare liv. Om du behöver råd eller stöd i livsstilsfrågor är du alltid välkommen att kontakta oss på vårdcentralen. Ring oss eller ta upp dina frågor vid ditt nästa besök.

Livsstilsaktiviteter på Ängens vårdcentral

Kontakta vårdcentralen på telefon 019-602 04 00 för anmälan och information om när grupperna startar.

Stresskola

För dig som känner stress i din vardag. Du kanske har svårt att hantera situationen själv, kan ha symptom i form av huvudvärk, ont i magen, ont i rygg med mera. Gruppen leds av kurator och sjukgymnast.

Mer information om stress finns på 1177.se.

Avspänning

Du får lära dig en metod för avspänning för att på egen hand kunna påverka och förändra muskelspänningar och smärta i kroppen. Syftet är också att sänka den allmänna spänningsnivån i kroppen. Handledning av sjukgymnast.

Basal kroppskännedom - BK

I den här gruppen arbetar vi med både kroppsliga och själsliga aspekter. Syftet med behandlingen är att upptäcka, förstå och stärka egna inneboende resurser. Basal kroppskännedom är basen i mentala närvaroövningar, vi arbetar med kroppen här och nu, spänningsreglering i sittande, stående och liggande. Handledning av sjukgymnast.

Överviktsgrupp

Här får du ett verktyg som hjälp till varaktig livsstilsförändring mot lägre vikt och bättre hälsa. Det är ett steg-för-steg program utvecklat vid Överviktsenheten USÖ. Gruppen leds av sjukgymnast och distriktssköterska.

FaR - Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet kan både förebygga och behandla sjukdom. FaR innebär att läkare sjuksköterskor, sjukgymnaster med flera inom hälso- och sjukvården kan ordinera fysisk aktivitet på recept till dig.

Mer information om fysisk aktivitet på recept finns på 1177.se.

Motiverande samtal

För dig som vill ha hjälp med att sluta med tobaksbruk, riskbruk av alkohol och stöd i viktnedgång. 

Hälsorummet

I vårt hälsorum är du när som helst när vårdcentralen är öppen välkommen för att kontrollera ditt blodtryck, väga och mäta dig, mäta midjemått eller räkna ut BMI. Blodtrycksapparaten hämtar du i receptionen. Här finns även broschyrer med tips och råd om en bra livsstil. 

Det finns också grupper som är inriktade på specifika sjukdomar så som artros, parkinson eller andra neurologiska sjukdomar.

Artrosskola

För dig med artros/ledsmärta som vill få mer information om problematiken och råd till aktivt liv för att optimera förloppet så bra som möjligt. Leds av sjukgymnast.

Balansträning för dig med neurologisk sjukdom

Gruppträning med balansinriktning för dig med neurologisk sjukdom ex. Parkinson, stroke eller MS.

Parkinssongrupp

Gruppen vänder sig till dig med Parkinsons sjukdom som har intresse av att träna i grupp.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 31 juli 2019

Innehållsansvarig: Kristina Ellmén

Publicerad av Lena Hagsten

Kontakt

Telefon
019-602 04 00

Telefontid
Måndag - fredag, 08:00 - 17:00

Texttelefon
019-670 25 34

Mer information om hälsa och livsstil