Jag har ofta kontakt med vården
Förnya ditt recept
Du kan skicka en förfrågan om att förnya ett recept genom att logga in på 1177.se. Om din läkare godkänner förfrågan skickar hen receptet till ett apotek där du kan hämta ut läkemedlet. Skulle din förfrågan nekas får du information även om detta.
Alla mottagningar förnyar inte recept via nätet. Om mottagningen inte förnyar recept via nätet behöver du kontakta den genom att ringa. Däremot kan du inte mejla på grund av patientsekretessen.
Förnya recept på nätet - så gör du (1177.se)
Är du osäker på om du har uttag kvar på ditt recept?
Genom att logga in på 1177.se kan du som är över 18 år se om du har uttag kvar på ditt recept, vilka läkemedel du har hämtat ut och hur nära du är att få frikort för läkemedel.
Informera alltid om de läkemedel du tar vid vårdbesök
När du besöker vården är det viktigt att upplysa om vilka läkemedel du använder, både receptbelagda, icke receptbelagda och naturläkemedel. Din aktuella läkemedelslista får du från vården. Listan visar vilka läkemedel du ska ta, varför du ska ta dem, i vilka doser och vid vilka tidpunkter.
Genom att logga in på 1177.se kan du som är över 18 år se dina recept.
Om läkemedlet inte passar
Ta alltid de läkemedel din läkare har sagt att du ska ta. Om du inte mår bra eller känner dig osäker ska du inte sluta ta läkemedlet förrän du talat med din läkare. Är du gravid eller ammar ska du rådfråga din läkare innan du börjar använda ett läkemedel.
Har du frågor om din läkemedelsbehandling ska du alltid kontakta den mottagning som du får din behandling på.
Bra att tänka på när du tar läkemedel (1177.se)
Högkostnadsskydd och frikort för läkemedel
För läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen betalar du högst 2 200 kronor under en 12-månadersperiod, sedan får du frikort. Perioden börjar den dag du gör det första inköpet. Kostnaden för alla barn under 18 år i ett hushåll räknas ihop.
Du kan dela upp betalningen av dina läkemedel som omfattas av läkemedelsförmånen. Ansökningsblankett finns på apoteket.
Läs om utbyte av läkemedel och regler runt kostnader på 1177.se
Läkemedel påverkar miljön
Våra reningsverk klarar inte alltid av att rena avloppsvattnet från läkemedel som hällts ut i vasken eller spolats ner i toaletten. Med avloppsvattnet sprids läkemedelsrester till mark och sjöar och ingår i grundvatten och dricksvatten.
Läs mer om hur läkemedel påverkar dricksvattnet och miljön på 1177.se
Du som bor i Örebro län reser gratis med buss och tåg till och från vården.
Om du har medicinska skäl får du åka med sjukresefordon. Då betalar du 125 kronor för resan. Om du har ett färdtjänsttillstånd betalar du samma avgift som för färdtjänstresan.
Dessa regler gäller för resa till vårdcentral i din hemkommun och för resa till specialist i länet. Om du väljer att få vården någon annanstans gäller inte de här reglerna.
Sjukskrivning o rehabilitering
När du blir sjuk eller får en skada anmäler du det samma dag till din arbetsgivare eller Försäkringskassan.
När du blir sjukskriven - så fungerar det (1177.se)
Rehabilitering
Ibland behövs rehabilitering för att du ska klara av att återgå till arbetslivet på heltid eller deltid. Arbetsuppgifterna kan behöva anpassas till vad du klarar av eller så kan du behöva byta arbetsplats för att kunna arbeta igen.
Det är arbetsgivarens ansvar att göra en plan för att du så fort som möjligt ska kunna gå tillbaka till arbetet. Det ska ske senast en månad efter första sjukdagen om du antas vara sjuk i minst 60 dagar.
Förutom läkare kan även annan personal vara inblandad i din vård och behandling. Det kan till exempel vara en fysioterapeut, psykolog eller arbetsterapeut.
Rehabkoordinator
Rehabkoordinatorn kan ge dig stöd i din sjukskrivning, rehabilitering och återgång i arbete.
Rehabkoordinatorn kan även ge dig stöd i kontakten med din arbetsgivare.
Du kan kontakta rehabkoordinatorn om du behöver stöd eller har frågor kring din sjukskrivning eller din rehabilitering.
Hemrehabilitering för dig över 65 år
Om du är över 65 år och inte kan ta dig till vårdcentralen finns möjlighet att få en bedömning gjord i hemmet och stöd i fortsatt träning av våra hemrehab-sjukgymnaster.
Speciella regler under coronapandemin
På grund av utbrottet av sjukdomen covid-19 behöver du inte något läkarintyg de första 21 dagarna som du är sjuk.
Är du fortfarande sjuk efter 21 dagar behöver du ett läkarintyg. Då behöver du träffa läkaren så fort som möjligt för att få ett nytt läkarintyg.
Det är Försäkringskassan som beslutar om sjukpenning och annan ersättning för dig som är sjuk, riskgrupp eller smittbärare av covid-19.
Sjukskrivning och läkarintyg (1177.se)
Läs mer om smittbärarpenning och andra ersättningar för corona hos Försäkringskassan
Rehabilitering efter covid-19
Det varierar hur lång tid det tar att återhämta sig efter covid-19. Det är vanligt att känna sig mycket trött länge efter sjukdomen, ibland i flera veckor, eller månader om du har varit mycket sjuk. Det är bra om du planerar för att successivt komma tillbaka till ditt vanliga liv.
Här får du råd om både fysisk och psykisk rehabilitering (1177.se)
Du som har en funktionsnedsättning kan behöva hjälpmedel för att få livet att fungera så bra som möjligt. Ett hjälpmedel kan till exempel göra så att du blir mer aktiv, delaktig och självständig i ditt liv. Prata gärna med din behandlande enhet eller vårdcentral om dina behov.
Hjälpmedelsutbud
Så här går det till att få ett hjälpmedel
Här beskriver vi hur det går till att få ett hjälpmedel i vårt län (1177.se)
Förändra eller justera ett hjälpmedel
Om du vill förändra, justera eller inte är nöjd med ditt hjälpmedel så ska du ta kontakt med den person som hjälpte till att prova ut hjälpmedlet. Personen kallas ofta för förskrivare.
Centrum för hjälpmedel lånar ut personliga hjälpmedel till dig som är bosatt i Örebro län.
Avgifter för hjälpmedel
Du betalar en abonnemangsavgift på 65 kronor per månad, oavsett antal hjälpmedel. Dessutom betalar du en serviceavgift på 100 kronor när du behöver service, installation och reparation av ditt hjälpmedel.
Inga avgifter tas ut av barn och ungdomar som inte fyllt 20 år, om det inte särskilt anges.
Läs mer om Region Örebro läns avgifter för hjälpmedel (1177.se)
Högkostnadsskydd och frikort för vårdbesök
Det finns en gräns för hur mycket du behöver betala för dina vårdbesök (öppenvård) under tolv månader. Det kallas för högkostnadsskydd och gäller besök på vårdcentral eller på sjukhus (om du inte är inlagd).
Summan börjar räknas vid dit första besök och när du har kommit upp i 1 150 kr behöver du inte betala mer.
Vissa saker ingår inte i högkostnadsskyddet. Till exempel ingår inte vaccinationer i högkostnadsskyddet.
Avgifter för hjälpmedel
Du betalar en abonnemangsavgift på 65 kronor per månad, oavsett antal hjälpmedel. Dessutom betalar du en serviceavgift på 100 kronor när du behöver service, installation och reparation av ditt hjälpmedel.
Inga avgifter tas ut av barn och ungdomar som inte fyllt 20 år, om det inte särskilt anges.
Läs mer om Region Örebro läns avgifter för hjälpmedel (1177.se)
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Senast uppdaterad: den 17 augusti 2020