Nyckeln bakom framgångsrik forskning

I Region Örebro län finns tre sjukhus, Universitetssjukhuset Örebro, Karlskoga lasarett och Lindesbergs lasarett. Regionen är särskilt framgångsrik inom bland annat hjärt- och kärlsjukvård, cancersjukvård, ögonsjukvård och handkirurgi. För att kunna hålla den höga nivån måste man ligga i framkant inom forskning och kunna rekrytera viktig kompetens. För detta krävs resurser.

Här kommer Nyckelfonden in. Stiftelsen Nyckelfonden bildades 1989 av Örebro läns landsting för att stödja medicinsk forskning vid Universitetssjukhuset Örebro. Genom att samla in bidrag från företag, organisationer och privatpersoner bidrar man till att finansiera forskningsprojekt inom hälso- och sjukvården i Region Örebro län – resultatet av forskningen kommer sedan till nytta för både vården och patienterna.

Varje år kan forskare från regionen ansöka om pengar från Nyckelfonden till sina forskningsprojekt. Förra året beviljades 6,2 miljoner kronor till sjutton olika forskningsprojekt.
– Det görs så fantastiskt mycket bra forskning i länet varje dag, som bidrar till bättre behandlingar, säkrare undersökningsmetoder, mer exakta diagnoser och operationsmetoder. Våra forskare är våra hjältar, säger Annika Rosdahl, stiftelseansvarig på Nyckelfonden.

De forskare som fick bidrag från Nyckelfonden förra året vill bland annat utveckla mer precisa diagnoser och behandlingsmetoder vid lungcancer, behandla resistenta bakterier, förhindra självmord och förbättra diagnostiken och behandlingen vid nedsatt hörsel.

Sedan 1989 har Nyckelfonden delat ut 100 miljoner kronor till stöd för forskning i regionen, i mer än 400 projekt. Och många är de länsinnevånare som under åren fått fler friska år tack vare forskningen och Nyckelfonden.

Nyckelfondens presentartiklar nu även på Karlskoga lasarett

Det finns många olika sätt att stödja forskningen i regionen. Bland annat genom att köpa Nyckelfondens presentartiklar. Tack vare fina samarbeten med olika leverantörer kan Nyckelfonden köpa in eller till och med få till skänks presentartiklar som säljs på sjukhusen i länet.
- Överskottet från försäljningen går raka vägen in i forskningen och bidrar därmed till att stärka forskningen i hela länet, till direkt nytta för dem som har drabbats av sjukdom, säger Annika Rosdahl.

Sidan granskades den 19 december 2017

Innehållsansvarig: Annika Rosdahl

Publicerad av Lisa Lilja

Läs mer om Nyckelfonden och se utbud av presentartiklar:

www.nyckelfonden.se