Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
Arbetsterapeuterna på våra sjukhus hjälper dig som till exempel efter sjukdom eller olycka har ett behov av att anpassa din vardagsmiljö. Det kan handla om att prova ut olika typer av fysiska och kognitiva hjälpmedel men även att få stöd i att själv utveckla sina fysiska, kognitiva och sociala förmågor. Arbetsterapeuterna anpassar sin arbetsplats utifrån ditt behov och kontakten kan ske i hemmet, i skolan, på jobbet eller i vården.
Målet med arbetsterapin är att du ska kunna bibehålla eller återfå förmåga att klara din vardag efter sjukdom eller skada. Genom prevention, hälsofrämjande insatser, träning samt anpassning av både boende och offentliga miljöer, ibland med stöd av hjälpmedel, ger arbetsterapeuten personer förutsättningar att vara aktiva och delaktiga i vardags- och samhällsliv.
Kontakten med arbetsterapeuten kan ske individuellt eller i grupp och ofta i team med andra yrkeskategorier på så väl sjukhuset som i samverkan med primärvård, kommun och habilitering.
Arbetsterapi omfattar insatser för barn, ungdomar, vuxna och äldre. Insatserna omfattar bland annat personlig vård, boendeaktiviteter, arbete, studier, lek och fritid.
Bedömning av aktivitetsförmågan i vardagssituationer som att tvätta sig, klä på sig, förmåga att planera samt andra kognitiva färdigheter. Rehabilitering och träning för att hitta strategier eller hjälpmedel som kan kompensera vid en förlorad aktivitetsförmåga.
Utredning och bedömning av behov om fortsatt rehabilitering och överrapportering till den som tar vid i vårdkedjan efter utskrivning. Utskrivningsplaneringen sker i samverkan med patient, närstående och nästa vårdgivare.
Du kan också remitteras till arbetsterapeut utan att ha varit inlagd på en vårdavdelning. Det är till exempelt vanligt efter vård på handkirurgen.
Olika former av mottagning för fortsatt utredning och dagrehabilitering finns på sjukhusen, där fortsätter det arbete som inleddes under sjukhusvistelsen.
När botande behandling för sjukdomen inte längre är möjlig kan arbetsterapeuten möjliggöra och underlätta aktiviteter som är viktiga och meningsfulla, det gäller även planering för att kunna vistas i sin hemmiljö om det är önskvärt.
Olika team utgår från sjukhuset och ger vård och rehabilitering i hemmet. Ett samarbete med andra vårdgivare, omvårdnadspersonal, närstående och patient sker för att ge stöd, träning och anpassning.
Bedömningen om behov av stöd från arbetsterapeut finns görs av vården tillsammans med dig. Behöver du komma i kontakt med en arbetsterapeut gör du det i första hand via den mottagning där du får din vård eller via sjukhusets växel.
Har du eller någon närstående svårigheter i vardagen och vill komma i kontakt med en arbetsterapeut men inte har en etablerad kontakt på sjukhuset eller på en vårdcentral så är det i första hand till din kommun du vänder dig.
Gunnel Karlsson
Växeln
Maria Södervall
Arbetsterapeut
Måndag-Torsdag 07:45-15:45
Fredagar 07:45-15:00
Visa på karta
Ninni Apelgren
Anette Jansson
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 8 september 2021
Bårhus och visningsrum USÖ
Kuratorer på USÖ
Patientbibliotek USÖ
Sjukhuskyrkan Universitetssjukhuset Örebro