Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Patientbibliotek USÖ

Patientbiblioteket på USÖ ger service till patienter och dess anhöriga eller närstående samt till personalen på sjukhuset. Hos oss kan du låna böcker och ljudböcker. På plats hos oss kan du läsa dagstidningar och tidskrifter samt använda våra datorer. Till patienter som är inlagda på sjukhuset har vi en utökad service. Konstutställning, konstutlån samt en barn- och ungdomsverksamhet ingår också i patientbibliotekets verksamhet.

Besökare lånar bok vid utlåningsdisken i patientbiblioteket.

Måndag 10.00 - 16.30 

Tisdag – torsdag 9.00 - 16.30

Fredag 9.00 - 15.30

 

Besöksadress

Universitetssjukhuset Örebro, huvudentrén, M-huset, källarvåningen.

Låna

Du reserverar böcker och ljudböcker genom att mejla eller ringa till oss. Det går också att göra en beställning via Örebro biblioteks webbplats och välja uthämtning hos oss. Under bibliotekets öppettider går det också bra att låna på plats. Utifrån det du tycker om att läsa och lyssna på kan vi plocka ihop en "take-away-bokpåse" med böcker eller ljudböcker.

Återlämna

Du kan återlämna det du lånat i våra återlämningsskåp som finns utanför biblioteket och innanför entréerna B, M och L på sjukhuset i Örebro. Under bibliotekets öppettider går det bra att återlämna på biblioteket.

Lånekort

För att låna hos oss behöver du ett giltigt lånekort. Det är endast inneliggande patienter som är undantagna från kravet på lånekort. På Örebro bibliotek finns information om hur du skaffar ett lånekort. 

För dig som är inlagd på någon av sjukhusets vårdavdelningar har vi en utökad service. Varje vecka besöker vi sjukhusets vårdavdelningar med vår bokvagn och som inneliggande patient kan du förutom böcker även låna tidskrifter, film, musik, CD-spelare samt DVD-spelare och konst. 

Låna

Du kan göra din beställning genom att kontakta oss så kommer vi upp till avdelningen med det du vill ha, oftast under samma dag. Vi reserverar oss för att materialet kan vara utlånat. Du kan låna hem böcker och ljudböcker när du blir utskriven.

Bokvagnsronder (genomförs inte under pandemin)

Varje vecka besöker vi vårdavdelningar på sjukhuset för att erbjuda inneliggande patienter bibliotekets service. Information om när vi kommer till din avdelning finns på avdelningen där du är inlagd. 

Tidningar och tidsskrifter

Som inneliggande patient kan du låna tidskrifter och veckotidningar. 

E-media

Är böcker som du läser eller lyssnar på i en dator, mobiltelefon eller surfplatta. Det är gratis att ladda ner e-böcker från Örebro biblioteks hemsida. Allt du behöver är ditt lånekortsnummer och pinkod.

Film och musik

Som inneliggande patient kan du låna film och musik. Vi har även DVD-spelare och CD-spelare att låna ut. Film går också att låna på Örebro biblioteks hemsida. Dom filmerna kan du titta på via en dator, mobiltelefon eller surfplatta. 

Konst

Biblioteket har en stor samling tavlor som vi lånar ut till patientrummen. Varje vecka besöker vi en avdelning och har med ett stort antal tavlor med blandade motiv. Du som är inlagd får själv välja en tavla som hängs på väggen framför din säng. Tanken med konstutlåningen är att ta fram det friska hos varje patient. Konst väcker ofta minnen och associationer och kan ge upphov till intressanta samtal. Avdelningar med konstutlån är: 12, 37A/B, 38, 63, 82, 83, 85, 92, 93, 96 samt MBO.

Återlämna

Det du har lånat kan du återlämna på den vårdavdelning där du är inlagd. 

Lånekort

Inneliggande patienter får låna patientbibliotekets böcker och andra media utan lånekort. Om du vill reservera böcker eller låna e-böcker eller film från Örebro biblioteks hemsida behöver du ett lånekort. Lånekort kan beställas på Örebro biblioteks hemsida.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 28 juni 2021