Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Barn- och ungdomsmedicin neonatalavdelning 35 A USÖ

På neonatalavdelningen vårdas för tidigt födda och sjuka nyfödda barn. Vårdtiden varierar från några timmar till några månader.

Du som förälder är den viktigaste personen för ditt barn och det är bra om du eller någon annan nära anhörig kan vara hos barnet dygnet runt.

Telefonnummer

019-602 11 49

Telefonnummer

019-602 11 27

Besöksadress

Universitetssjukhuset Örebro Södra Grev Rosengatan 26B Entré B, våning 5

Hitta på sjukhusområdet - USÖ

Kontaktcenter hjälper dig

Behöver du hjälp med att genomföra ett ärende på 1177.se? Har frågor om faktura, betalning eller frikort? Eller att hitta kontaktuppgifter till vården?

Kontaktcenter guidar dig

Bli inte utan din medicin i sommar!

Förnya ditt recept redan nu, om din medicin tar slut i sommar eller tidig höst. I sommar kan receptförnyelse ta längre tid än vanligt.

Du kan alltid kan kontakta oss digitalt, förnya recept, få information och råd om hälsa, sjukdomar och egenvård på 1177.se

Förnya recept på 1177.se

Tips
Genom Läkemedelskollen kan du se hur många uttag du har kvar på dina recept.

Via Fass för allmänheten kan du se vilka apotek som har din medicin.

Du som förälder är den primära vårdaren och den viktigaste personen för ditt barn. Vi som arbetar på avdelningen finns som ett stöd för att stärka dig i din föräldraroll och minska de barriärer som vården utgör mellan dig och ditt barn. Närhet, hud- och röstkontakt är lika viktigt som den medicinska behandlingen. Ditt barn ska om möjligt ha någon anhörig hos sig på avdelningen dygnet runt.

Barnets naturliga vårdplats är att vårdas hud-mot-hud hos en förälder eller hos en annan person i barnets närhet. Hud mot hudkontakt  har många gynnsamma effekter som exempelvis minskad smärtupplevelse, ökad anknytning, främjande av bröstmjölksproduktion, stabilare blodsocker och positiva effekter på utvecklingen av barnets hjärna.

Vi arbetar för en familjecentrerad utvecklingsstödjande neonatalvård. Det betyder att vi arbetar för att stödja varje barn individuellt efter barnets egen förmåga och dess behov. Därför anpassar vi vården och miljön till vad barnet mår bra av och trivs med.

Neonatal hemvård

I slutet av er vårdtid på avdelning 35 kan det bli aktuellt med neonatal hemvård. Neonatal hemvård innebär att barnet vårdas i hemmet av dig som förälder men fortfarande är inskriven på neonatalavdelningen. Vi gör hembesök en till två dagar i veckan. Du kan vända dig till avdelningen dygnet runt för rådgivning under tiden ni är inskrivna i hemvården. Detta brukar vara ett omtyckt och tryggt sätt att avsluta sin sjukhusvistelse hos oss.

Boende på avdelningen

På avdelningen finns fem familjerum där barn och föräldrar bor i samma rum. För de föräldrar som inte vårdar sina barn på familjerum finns möjlighet till övernattning i anslutning till avdelningen.

Mat till dig som förälder 

Avdelningen bjuder på frukost och kvällsfika. Övriga måltider behöver du ordna med själv. På avdelningen finns ett föräldrapentry med möjlighet att förvara och tillaga mat. Endast du som förälder får vistats i pentryt. Det finns också caféer och restauranger på sjukhusområdet som du kan köpa mat och fika vid.

Hav a Java, L-huset

Här kan du köpa smörgåsar, kaffe, fikabröd mm.

Way cup, Gallerian M-huset

Vi erbjuder läckerheter och nyttigheter till frukost, lunch, fika, mellis, kvällsmål och allt däremellan. På Way Cup njuter du av matiga mackor, sallader, vällagad lunch och smarriga frukostalternativ i en schysst miljö, eller som grab’n go när du har brådis.

Öppettider och menyer hos Way cup

Lunchrestaurangen F-huset

Öppet: måndag- fredag kl. 11.00 - 14.00

Lunchmeny

Region Örebro läns lunchrestaurang ligger en trappa upp i F-huset vid hiss F2.

Här serverar vi tre varmrätter varje dag varav ett vegetariskt alternativ. Vi erbjuder även dagens soppa, dagens sallad och lättare lunch som bakad potatis och pajer.

Inom Region Örebro län arbetar vi aktivt med att införa allt mer ekologiska råvaror. Vår målsättning är minst 55 % ekologiska inköp år 2025.

Alla våra rätter är CO2 beräknade för att du ska kunna göra ett aktivt val för miljön.

Matkällaren B-huset

Öppet: måndag – fredag kl. 11.00 - 13.30

Lunchmeny

Region Örebro läns restaurang Matkällaren ligger i B-husets källarplan, direkt till vänster från entrén. 

I Matkällaren serveras en varmrätt och en sallad varje dag. Matlådor finns till försäljning för dig som är på språng. Vi erbjuder även bakad potatis och paj för en lättare lunch. Det finns även kaffe med kaka samt smörgåsar till försäljning.

Inom Region Örebro län arbetar vi aktivt med att införa allt mer ekologiska råvaror. Vår målsättning är minst 55 % ekologiska inköp år 2025.

Alla våra rätter är CO2 beräknade för att du ska kunna göra ett aktivt val för miljön. 

Pressbyrån Entré H (A-huset) och Entré L

Här kan du köpa kaffe, varma mackor och liknande. Du kan även köpa matlåda att värma, godis, tidningar och liknande. 

Öppettider och utbud

Spring café och restaurang, X-huset

Här erbjuder vi en bra start på dagen med färska smörgåsar och nybryggt KRAV- och Fairtrademärkt kaffe. Självklart hittar du även en mängd olika bakverk, läsk, godis och annat gott hos oss!

Varje dag serveras en vällagad lunchrätt som även inkluderar salladsbuffé, nybakat bröd och smör, kolsyrat eller stilla vatten samt kaffe eller te. Vi har också en matig soppa varje dag där nybakat bröd och smör samt kolsyrat eller stilla vatten ingår. I vår salladsbar väljer du själv vad du är sugen på för dagen.

Öppettider och lunchmeny

Restaurang X:et, X huset

Varje vardag serverar vi en buffé med kockens val av kolhydrater och sallader samt toppings som varierar från dag till dag med grönt, fisk och fågel eller kött.

Öppettider och lunchmeny

Varuautomat B-huset

I B-huset finns det en kyld varuautomat samt en varuautomat för varma drycker. 

Varuautomat - Hisshallen mellan G- och O-huset

I hisshallen mellan G- och O-huset finns det en kyld varuautomat samt en varuautomat för varma drycker. 

Mobiltelefon och wifi

Du får använda din mobiltelefon i allmänna utrymmen på sjukhuset/vårdinrättningen. På vissa platser finns skyltar med förbud och här ska mobiltelefonen vara avstängd, annars kan den störa medicinsk utrustning.

Det är inte tillåtet att använda mobiltelefonen för att ta bilder eller spela in videoklipp på våra sjukhus eller vårdinrättningar. För detta krävs tillstånd.

Om du som patient har ett behov av att dokumentera ditt vårdbesök är det tillåtet att göra ljudinspelningar. Detta gäller bara om du tillsammans med vårdpersonal enats om att det är okej och att du själv medverkar i ljudinspelningen.

Förbud eller speciella regler för mobilanvändning kan finnas på vissa avdelningar.

På sjukhuset finns ett gästnätverk ”rol-guest” som är fritt att använda så länge du följer användarvillkoren. Ingen inloggning krävs.

Mobiltelefon på avdelningen

För att undvika störningar i den medicinsktekniska utrustningen ska din telefon vara på ett avstånd på minst 0,5 meter från utrustningen. WIFI får vara påslaget och alla som vistas på avdelningen får gratis använda det trådlösa gästnätverket. 

Parkering

Parkeringsmöjligheter finns både i parkeringshus plan 1 samt markplan framför M-huset, på de gröna parkeringsplatserna. Du kan betala via swish, kort eller appen ”Flowbird”. Du som har behov av att parkera en längre tid på USÖ kan köpa parkeringstillstånd i någon av sjukhusets informationsdiskar.

Nedan är en QR-kod som går till appen. 

imagesgtr.png

Tvättmaskin

På avdelningen finns det tvättmaskin som kan användas för att tvätta era kläder.

 

När du ska på besök på neonatalavdelningen

Anhöriga och friska syskon i skolåldern är välkomna att besöka avdelningen. Kontakta personalen innan besöket. Barn i förskoleålder behöver vara hemma från förskolan i fem dagar innan besök.

Undantag gällande besökstider

Under vissa perioder har vi  undantag från våra fria besökstider. Till exempel så har vi ett totalt syskonförbud i samband med influensatider.

God handhygien är viktigt för allas säkerhet

För att undvika smitta har personalen som rutin att sprita sina händer före och efter varje patientkontakt och vi använder handskar och skyddsförkläden när det behövs. Personalen har kortärmade arbetskläder och inga klockor eller ringar.

God handhygien är viktigt även för patienter och besökare. Handdesinfektionsmedel finns på toaletter, vid tvättställen och på sänggavlarna. Tillsammans kan vi hjälpas åt att hindra spridning av smitta bland våra patienter som ibland är väldigt sjuka och sköra.

Undvik parfym, blommor och starka dofter

Av hänsyn till andra patienter som kan ha andningsbesvär eller allergier uppskattar vi om du undviker parfym, blommor och starka dofter. Om du vill ta med blommor till en närstående som vistas på ett av våra sjukhus ska du först stämma av med avdelningen att det är okej. 

Rond - när du träffar läkare

När läkarna går rond på din avdelning har du möjlighet att tala med den läkare som ansvarar för dig. Du kan också be om ett enskilt samtal med din läkare eller annan personal. Vill du veta när ronden görs på din avdelning, fråga personalen. Ibland får du också en folder med information när du läggs in.