Psykiatrisk avdelning Beroendecentrum
Universitetssjukhuset, Entré P, vån 3, 70185 Örebro
Visa på karta
Beroendecentrums vårdavdelning vårdar personer med alkohol- och eller drogproblem i kombination med psykisk ohälsa. Till avdelningen kan du komma akut för alkoholavgiftning eller abstinensbehandling efter besök på psykiatrins akutmottagning. Det kan också vara en planerad inläggning via socialtjänsten för att avsluta användning (uttrappning) av beroendeframkallande läkemedel eller för narkotikaavgiftning.
Vi jobbar individfokuserat och samverkar med andra vårdaktörer samt med närstående.
Aktuellt om corona / covid-19
Aktuellt om vård och hälsa
Telefonnummer
019-602 05 00Besöksadress
Universitetssjukhuset, Entré P, vån 3, 70185 ÖrebroPostadress
Universitetssjukhuset701 16 Örebro
Hitta på sjukhusområdet - USÖ
Är du vårdgivare/remittent?
Omvårdnadstillsyn sker kontinuerligt utifrån patientens behov.
För din och andras trivsel och säkerhet
Är du synligt påverkad av narkotika blir du ombedd att vara på ditt rum eller vistas på en begränsad del av avdelningen tills du är mindre påverkad. Hot och våld accepteras inte och du riskerar att bli utskriven från avdelningen.
God handhygien är viktigt för allas säkerhet
För att undvika smitta har personalen som rutin att sprita sina händer före och efter varje patientkontakt och vi använder handskar och skyddsförkläden när det behövs. Personalen har kortärmade arbetskläder och inga klockor eller ringar.
God handhygien är viktigt även för patienter och besökare. Tillsammans kan vi hjälpas åt att hindra spridning av smitta bland våra patienter som ibland är väldigt sjuka och sköra.
Tystnadsplikt
All personal du träffar i vården har tystnadsplikt. Det är du som bestämmer om upplysningar om ditt tillstånd får lämnas ut och i så fall till vilka.
Din journal
I din journal dokumenterar vårdpersonalen den vård du får. Syftet är att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Genom att läsa din journal kan du bli mer delaktig i din vård och behandling. Din journal skyddas av sekretess.
Läs mer om din journal på 1177.se
Du kan läsa din journal och se provsvar via nätet
Genom e-tjänsten Journalen kan du läsa delar av din journal via nätet. På så sätt kan du förbereda dig inför ditt besök i vården eller i efterhand om du är osäker på vad som hände eller sades vid ditt besök. Här kan du också se provsvar.
Det finns vissa begräsningar i vad du kan se via Journalen från Region Örebro län. Tänk också på att det finns en viss fördröjning innan dina provsvar eller journalanteckningar visas i e-tjänsten.
På 1177.se kan du läsa mer om vad du kan se via e-tjänsten Journalen
Praktisk information för dig som är inlagd för vård
Här har vi samlat praktisk information om bland annat måltider, mobiltelefon och wifi:
Du som tvångsvårdas inom psykiatrin eller isoleras enligt smittskyddslagen har rätt att få en stödperson under tiden tvångsvården eller isoleringen pågår. Om du önskar kan uppdraget därefter förlängas med ytterligare fyra veckor.
Vill du ha en stödperson?
Vänd dig din läkare eller den vårdpersonal du har kontakt med eler din kontaktperson. Du kan också vända dig till Patientnämndens kansli.
Vad gör en stödperson för dig?
- Stödjer dig i personliga frågor och är medmänniska
- Har rätt att besöka patienten på avdelningen.
- Har rätt att närvara vid förvaltningsrättens förhandlingar
- Följer reglerna om tystnadsplikt
- Hålla regelbunden kontakt med dig
- Kan ha fortsatt kontakt med dig fyra veckor efter tvångsvårdens upphörande
En stödperson ska däremot inte:
- Utföra vårdpersonalens arbete
- Överta ansvaret för din ekonomi
- Vara juridiskt ombud
Är du intresserad av att bli stödperson?
Om du vill veta mer om vad det innebär att vara stödperson eller har bestämt dig för att göra en insats för en medmänniska - kontakta Patientnämndens kansli.
Det är inte tillåtet att ta med sig alkohol, narkotika, läkemedel eller föremål som kan skada dig själv eller andra. För allas säkerhet sker visitering av alla patienter som blir inlagda. Du får byta om till patientkläder och personal kommer att gå igenom dina tillhörigheter, som sedan förvaras inlåsta under vårdtiden. Alkohol, narkotika, beroendeframkallande läkemedel återfås inte. Övriga förskrivna läkemedel återlämnas vid utskrivning.
Är du påverkad av alkohol och blåser promille vid inläggningen kommer du att först få tillnyktra på vår tillnyktringsenhet och därefter flyttas du till vårdavdelningen.
Vid inläggningen ser vi gärna att du bara tar med dig det allra nödvändigaste som du behöver under vårdtiden. Hygienartiklar som tandborste, schampo och rakapparat finns att tillgå på avdelningen. Har du egna saker med dig kommer de att förvaras inlåsta av personal och du får be om dem då de ska användas.
Lämna gärna dina värdesaker hemma, det finns begränsade möjligheter att förvara värdesaker på avdelningen.
Ta gärna med detta när du ska läggas in
- Inneskor
- En lista över de mediciner du tar regelbundet
- Hygienartiklar som tandborste, schampo och rakapparat (tänk på att inte använda parfym eller starkt parfymerade produkter eftersom många är allergiska)
- Glasögon/linser
- Hjälpmedel som exempelvis rollator, hörapparat eller griptång
Om du läggs in för någon speciell undersökning så kommer du att få information i kallelsen, läs den noga och följ instruktionerna.
Mobiltelefon och wifi
Du får använda din mobiltelefon i allmänna utrymmen på sjukhuset/vårdinrättningen. På vissa platser finns skyltar med förbud och här ska mobiltelefonen vara avstängd, annars kan den störa medicinsk utrustning.
Det är inte tillåtet att använda mobiltelefonen för att ta bilder eller spela in ljud på våra sjukhus eller vårdinrättningar. För detta krävs tillstånd.
Förbud eller speciella regler för mobilanvändning kan finnas på vissa avdelningar.
Värdesaker
Värdeskåp för att förvara dina värdesaker finns på alla avdelningar.
Mat och dryck för dig som är patient
Du som är inlagd på en vårdavdelning blir serverad frukost, lunch, middag och mellanmål varje dag. Om du behöver eller önskar specialkost kontaktar du personalen på avdelningen (gärna innan du ska läggas in om du har möjlighet till det).
Besöksförbud
Under vårdtiden på avdelningen råder besöksförbud. Om synnerliga skäl förekommer kan undantag göras efter samråd med avdelningens överläkare.
Kontakt med anhöriga och närstående
Under vårdtiden vill vi gärna ha kontakt med patientens närstående. Kontakt sker endast efter samtycke från den som är inlagd. Möjlighet finns till familjesamtal och barnsamtal.
Var frisk när du hälsar på
Det viktigt att du som närstående är frisk när du besöker sjukhuset på grund av smittorisken. I samband med influensatider är det särskilt viktigt att du väntar med ditt besök tills du är helt frisk. Patienter som vårdas på sjukhus drabbas hårt när influensa och vinterkräksjuka sprids på vårdavdelningarna.
Undvik parfym och starka dofter
Av hänsyn till andra patienter som kan ha andningsbesvär eller allergier.