Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Askersunds vårdcentral

Om du blir sjuk, har skadat dig eller behöver hjälp med din psykiska hälsa är det i första hand till vårdcentralen du ska vända dig. Vi kan även hjälpa dig att leva mer hälsosamt.

Du kan ringa oss eller kontakta oss genom våra e-tjänster.

Testa dig för covid-19

Boka tid för influensavaccination

Boka via webben: Boka/avboka tid för vaccination på den här vårdcentralen

Boka via telefon: 019-602 80 00

Läs mer om influensavaccination på 1177.se

Digital mottagning för barn med förkylningssymtom

Nu kan du boka ett digitalt besök på kvällstid för barn som är över 1 år och har förkylningssymtom. Ladda ner appen Digital mottagning Region Örebro län via Google Play eller App Store. För att kunna logga in och använda appen behöver du ha ett BankID.

Läs mer om digitala motttagningen.

google play höjd 40.pngappstore-lrg.png

Till android

Till iPhone/iPad

Telefonnummer

0583-857 10

Telefontider

Måndag-Fredag 07:00-17:00

Öppettider

Måndag-Fredag 07:55-17:00

Texttelefon

019-670 25 31

Ring oss om du behöver råd eller boka tid

Du får en telefontid när vi ringer upp dig. Du kan då få hjälp direkt på telefon, alternativt bokas du in för ett besök hos lämplig vårdpersonal utifrån det besvär du har. 

Om du vet vilken mottagning på vårdcentralen du behöver kontakt med så kan du i de flesta fall höra av dig direkt dit. 

Akuttelefon

Använd detta telefonnummer vid akuta medicinska besvär, exempelvis vid oro för allergisk reaktion, vid skärskador som kan behöva sys eller liknande.

Telefonnummer

0583-857 98

Öppettider

Måndag-Fredag 08:00-17:00

När vårdcentralen är stängd

Om du blir sjuk eller skadar dig på kvällen eller under helgen och inte kan vänta till nästa vardag, kontakta:

Vårt utbud

Telefonnummer

0583-857 43

Telefontider

Onsdag-Torsdag 08:00-13:45

Astma- och KOL-mottagningen utreder och behandlar patienter som har astma, KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom), långdragen hosta eller annan lungsjukdom. Vi ger även stöd till dig som vill sluta röka eller snusa.

Du blir remitterad till den här mottagningen av läkare eller sjuksköterska.

Telefonnummer

0583-857 46

Telefontider

Måndag-Fredag 11:00-11:30

Öppettider

Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredagar 08:00-14:00

Besöksadress

Bertil Boos väg 9 Askersund

Visa på karta

På barnavårdscentralen, BVC, följer vi ditt barns utveckling, erbjuder stöd i att vara förälder och hjälper till med frågor om ditt barns hälsa.

Den första kontakten med oss får du oftast någon vecka efter ni kommit hem från BB. Kontakten med oss fortsätter sedan fram tills barnet börjar i förskoleklass.

Vi undersöker ditt barns hälsa och vaccinerar för att förebygga och upptäcka sjukdomar. Det är kostnadsfritt och frivilligt att besöka BVC. Vi kallar ditt barn till regelbundna kontroller. Du kan när som helst kontakta oss om du har frågor om ditt barns hälsa eller utveckling.

Telefonnummer

0583-857 50

Telefontider

Måndag-Fredag 08:00-11:00

Besöksadress

Bertil Boos väg 9 Askersund

Visa på karta

På barnmorskemottagningen kan vi hjälpa dig med preventivmedel, frågor om graviditetstest och råd kring din sexuella hälsa. Du kan också komma till oss för att testa dig för könssjukdomar eller för att göra gynekologiskt cellprov.

Under graviditeten följer vi dig och ditt barns hälsa och utveckling. Vi hjälper även till med frågor kring graviditet och förlossning. Kontakta oss så snart du vet att du är gravid.

Vänta barn

För dig som är ung

Du kan kontakta barnmorska på vårdcentralen, men du kan även vända dig till ungdomsmottagningen till och med det år du fyller 22. Vi hjälper dig med frågor om sexualitet, graviditet, identitet och preventivmedel. 

Ungdomsmottagningen Örebro län

Telefonnummer

0583-857 32

På diabetesmottagningen får du som har diabetes träffa diabetessköterska, läkare eller dietist. Här får du råd om hur du kan leva ett bra liv med din diabetes och hur du ska göra för att förebygga försämringar i din sjukdom. Du kan själv beställa tid till mottagningen. Du kan också få remiss av distriktsläkare.

Medicinsk fotvård

Du som har diabetes och har förhårdnader eller nedsatt känsel eller cirkulation i fötterna kan få hjälp med förebyggande och behandlande fotvård för att undvika komplikationer. Du behöver en remiss från din diabetessköterska eller läkare på vårdcentralen för att få komma till vår medicinska fotvårdsterapeut.

Telefonnummer

019-602 91 18

Hos dietisten kan du få individuell kostrådgivning eller undervisning i grupp. Det är patienter med dessa besvär som har möjlighet att träffa dietisten:

- Diabetes typ 2 eller förstadie till diabetes typ 2 (prediabetes)

- Graviditetsdiabetes

- KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) och ett BMI på 22 eller lägre, alternativt ofrivillig viktnedgång

- IBS, känslig tarm

Du som har diabetes typ 2 kan själv boka tid hos dietisten, övriga behöver remiss från sjuksköterska eller läkare för att få komma.

Obs! Dietister finns inte vid alla vårdcentraler så det kan hända att du behöver åka till en annan vårdcentral om du fått en tid hos dietisten. Det framgår av den kallelse du fått

På drop in-mottagningen erbjuds du en kort bedömning av ett nytillkommet besvär.

Om du har haft dina besvär längre än två veckor, har besvär som kan behöva utredning eller om du har behov av sjukintyg, ring vår rådgivning och tidsbokning eller boka en tid via våra e-tjänster.

För akuta nytillkomna åkommor så som halsont/feber, öronbesvär, ögoninfektion, urinvägsbesvär, mindre sårskador och utslag är du välkommen att besöka vår sjuksköterskeledda drop in-mottagning. Observera att endast ett besvär kan tas upp per besök.

Ingen tidsbokning behövs, men tänk på att väntetiden kan variera. Vi kan bara ta emot ett visst antal besök, så ibland kan det hända att tiderna tar slut.

Anmäl dig i kassan när du kommer till vår drop in-mottagning. Alla besök till drop in-mottagningen faktureras. Har du frikort ska du dock visa detta då det inte alltid syns i systemet.

Telefonnummer

0583-857 09

På hjärtmottagningen tar vi emot dig som fått en remiss från sjukhus eller läkare på vårdcentral. Vi behandlar dig som har en hjärtsjukdom till exempel ischemisk hjärtsjukdom, förmaksflimmer, hjärtsvikt. Vi ger dig och dina anhöriga kunskap i sjukdomen för att du ska känna dig trygg med din behandling.

Telefonnummer

0583-857 42

På inkontinensmottagningen kan du få hjälp med:

- rådgivning och information

- utredning

- träningsprogram

- förskrivning av inkontinenshjälpmedel

Du kan kontakta oss direkt utan remiss.

Telefonnummer

0583-857 15

På laboratoriet träffar du personal som tar prover och analyserar dem eller skickar vidare dem för analys. Alla prover måste vara beställda av vårdpersonal.

Endast bokade besök via telefon eller våra e-tjänster på 1177.se

Telefonnummer

0583-857 65

Öppettider

Måndag-Fredag 08:00-16:00

Du kan kontakta oss om du känner dig nedstämd, stressad eller orolig på ett sätt som påverkar ditt liv. Du behöver ingen remiss. Vi kan även erbjuda stöd vid exempelvis kris, sorg, ångest eller när svårigheter i din livssituation påverkar din hälsa.

Fler mottagningar för barn och unga

Förutom den hjälp vårdcentralen kan erbjuda finns andra mottagningar som också kan hjälpa barn och unga att må bättre.

Barn och unga 6-14 år

Barn och unga mellan 6 och 14 år kan även få hjälp hos Primärvårdens samtalsmottagning. Hit kan barn och unga komma tillsammans med förälder och träffa en kurator.

Samtalsmottagningen primärvård 6-14 år

Ungdomar 15-22 år

Du som är mellan 15 och 22 år kan även vända dig till ungdomsmottagningen. Där kan du få hjälp med frågor om sexualitet, identitet, eller om du behöver prata med någon om stress, oro eller ångest. Inga problem eller frågor är för stora eller för små.

Ungdomsmottagningen Örebro län

Telefonnummer

0583-857 55

Telefontider

Måndag-Fredag 08:30-11:00

En sjukgymnast hjälper dig om du har smärta, är stel eller har andra problem från muskler, leder och nerver som påverkar din vardag eller din förmåga att röra dig. Vi kan även hjälpa dig behålla eller öka din fysiska aktivitet.
Du som har en neurologisk sjukdom eller skada kan få hjälp av en sjukgymnast/fysioterapeut med särskild kompetens inom neurologi.

För dig som är över 65 år och inte kan ta dig till vårdcentralen finns möjlighet att få en bedömning gjord i hemmet och stöd i fortsatt träning av våra hemrehab-sjukgymnaster.

Du kan kontakta oss direkt utan remiss.

Vi erbjuder Artrosskola

Vi har artrosskola enligt BOA (Bättre omhändertagande av patienter med artros). Här ger vi fördjupad kunskap om artros och fysisk aktivitet samt möjlighet till träningsinstruktion i grupp eller individuellt.

Läs om Artrosskola på 1177.se

Läs mer om BOA-registret och Artrosskola

Du som har kommit överens om träning med din sjukgymnast/fysioterapeut har möjlighet att använda vår träningslokal under din behandling.

Tidsbokning via behandlande sjukgymnast.

Våra sjuksköterskor ger dig råd och gör en första medicinsk bedömning när du ringer eller besöker vårdcentralen. De hjälper dig också med behandling och kontroller av olika sjukdomar och besvär, till exempel injektioner, att mäta blodtryck, lägga om sår eller ta bort stygn.

Läkarna på vårdcentralen utreder och behandlar de vanligaste sjukdomarna i alla åldersgrupper. Skulle du behöva hjälp av andra specialister remitterar vi dig vidare.

Visst kan du sluta röka!

Många som röker och snusare känner ofta att de både vill och inte vill sluta använda tobak i någon form. Det finns många olika sätt att sluta använda tobak på och bli fri från beroendet. Vi hjälper dig på ditt sätt.

regionorebrolan.se/sv/slutaroka

Telefonnummer

0583-857 00

Telefontider

Måndag-Fredag 08:00-11:00

Kontakta oss för administrativa frågor som till exempel:

- Frågor om faktura och betalning

- Få frikort utfärdat

- Lista om dig till denna vårdcentral

Observera att du inte kan ställa frågor om din vård och hälsa till oss.

Telefonnummer

0705-369292

Telefontider

Måndag-Fredag 08:00-17:00

Rehabiliteringskoordinatorn kan ge dig stöd i din sjukskrivning, rehabilitering och återgång i arbete.

Rehabkoordinatorn kan även ge dig stöd i kontakten med din arbetsgivare.

Du kan kontakta rehabkoordinatorn om du behöver stöd eller har frågor kring din sjukskrivning eller din rehabilitering.

Telefonnummer

0766-980840

När du har varit inlagd på sjukhus är det vårdcentralens vårdsamordnare som kallar till ett möte för att planera för ditt fortsatta stöd när du kommit hem igen. Vid detta möte deltar representanter från hälso- och sjukvården i regionen och från din kommun – det är vårdsamordnarens uppdrag att se till att rätt professioner kallas till mötet. Tillsammans med dig görs en så kallad samordnad individuell plan, SIP.

Verksamhetschef

Sirpa Ljung

Enhetschef

Gunbritt Jaginder

Enhetschef

Annethe Söderberg

Besöksadress

Bertil Boos väg 11, Askersund

Postadress

Region Örebro län
Box 1613
701 16 Örebro
Entré

Öppettider

Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredagar 08:00-14:00

Besöksadress

Bertil Boos väg 9 Askersund

Visa på karta

Besöksadress

Bertil Boos väg 9 Askersund

Visa på karta