Vad är KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa?

Sveriges befolkning blir allt äldre och allt fler har egna tänder och/eller avancerade ersättningskonstruktioner. På senare tid har också munhälsans betydelse för allmän hälsa hamnat i fokus.

Vilka är vi?

KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa (KCÄM) har en verksamhetschef, en sjukhustandläkare och en kommunikatör som samordnar kompetenser och resurser inom området äldres munhälsa. Tandhygienister från Folktandvårdens Folkhälsoenhet är knutna till KCÄM och föreläser om munhälsa och -vård för olika organisationer och föreningar.

Vad gör vi?

KCÄM tillkom genom ett initiativ i landstingsfullmäktige och invigdes andra juni 2014. Uppdraget är att vara en samlande enhet i hela länet för alla typer av frågor som rör äldres munhälsa och tandvård. KCÄM ska knyta ihop och synliggöra kompetenser och lägga upp strategier inom området äldres munhälsa och tandvård tillsammans med och för:

• länsinvånare
  • tandvårdspersonal
  • personal inom hälso- och sjukvård och omsorg

Inom KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa ska vi ta vara på, sprida och utveckla kunskap och erfarenhet samt nätverka, samverka och påverka på lokal, regional och nationell nivå.

Vem är egentligen äldre?

"Äldre" är en oerhört heterogen grupp varför vi i diskussionen kring äldres munhälsa utgår från det totala omvårdnadsbehovet. Utifrån detta skapas indelningen oberoende, sköra och beroende äldre. Indelningen baseras därmed inte på en särskild ålder. Det är främst grupperingen sköra som KCÄM vill nå då det ofta är under denna tid som den kontinuerliga tandvårdskontakten går förlorad.

Sidan granskades den 16 juni 2020

Innehållsansvarig: Linnea Ryman