Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Tandvårdsrädsla - fobibehandling

Folktandvården samarbetar med Psykoterapigruppen inom Region Örebro län. Tillsammans hjälper vi patienter med tandvårdsfobi.

Knappt fem procent av den vuxna befolkningen har en så stark tandvårdsrädsla, att man helt undviker tandvård. Det kallas tandvårdsfobi och är en av de vanligaste fobierna.

Vad krävs för att få behandling för tandvårdsfobi?

För att du ska behandlas av psykolog/psykoterapeut, krävs att det finns ett stort behov av tandvård och att du själv också upplever att du har ett stort behandlingsbehov. Du ska ha avstått från regelbunden tandvård under flera år.

Hur sker behandlingen?

Behandlingen sker i form av kognitiv beteendeterapi (KBT). Psykolog/psykoterapeut samarbetar med våra tandvårdsteam på avdelningen för pedodonti/barntandvård och sjukhustandvård, inom Folktandvårdens specialisttandvård.

Hur ansöker jag?

Du kan lämna din intresseanmälan genom en e-tjänst eller pappersblankett som finns till höger på denna sida.

Alla som ansöker om behandling för tandvårdsfobi får inte behandling, men alla är välkomna att ansöka. Det är psykolog/psykoterapeut  som gör bedömningen vilka patienter som får genomgå fobibehandling.

Region Örebro läns tandvårdsstöd

När tandvården utförs vid KBT-behandling kan du, efter bedömning, få del av Region Örebro läns tandvårdsstöd. Det betyder att du betalar samma avgift som i hälso- och sjukvården när du besöker tandvården.
Läs mer om Region Örebro läns tandvårdsstöd


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 7 oktober 2019

Innehållsansvarig: Annika Gustafsson

Publicerad av Cecilia Tallroth Pierre

Lämna intresseanmälan

Du kan lämna din intresseanmälan genom en e-tjänst eller pappersblankett.

För att använda 1177 Vårdguidens e-tjänster behöver du e-legitimation, till exempel bankID, mobilt bankID eller lösenord och sms.

Om du väljer att använda blanketten, fyll i den och skicka den till:
Psykoterapigruppen
Drottninggatan 38
702 22 Örebro