Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Geriatrisk palliativ sektion avd 84/ASIH, Geriatriska kliniken Universitetssjukhuset Örebro

På avdelning 84 Vitsippan ger vi omvårdnad och symtomlindring för patienter med begränsad tid kvar att leva.

Vi vill med engagemang, respekt och omtanke stödja patienten i att uppnå bästa möjliga livskvalitet och skapa en atmosfär där man kan känna sig trygg. Vi stöttar också anhöriga och närstående.

Porten är låst nattetid. Närstående kan ringa till avdelningen.

Telefonnummer

019-602 82 50

Telefontider

Måndagar 00:00-23:59

Öppettider

Måndagar 00:00-23:59

Avdelningschef

Kristina Carlsson

Ansvarig läkare

Michael Holmér

Telefonnummer

019-602 82 60

Vi bedriver palliativ vård i hemmet samt konsultverksamhet. Målet är att ge symtomlindring och livskvalitet samt att stötta hela familjen. Den palliativa hemsjukvåden innefattar patienter som behöver avancerad medicinsk hjälp i hemmet. Konsultverksamheten innebär att vi ger undervisning, utbildning och rådgivning till personal som arbetar med palliativ vård.

Vi kan erbjuda kvalificerad medicinsk vård dygnet runt. Som patient kan du lätt få kontakt med en sjuksköterska eller läkare oavsett tid på dygnet. Vi gör både planerade och akuta hembesök. Vi kan även erbjuda omedelbar tillgång till slutenvård om vården i hemmet inte längre är önskvärd eller lämplig. Tillgång till hjälpmedel finns. Man kan även få samtalstöd av kurator eller präst.

Kontakt

Det krävs remiss för vård inom ASIH. ASIH:s koordinator och eventuellt arbetsterapeut gör en bedöming av stöd-, vård- och hjälpmedelsbehov. Patienter kan även vårdas av ASIH under permission från klinik.

Avgift

Vården inom ASIH är avgiftsbelagd upp till frikort, man betalar också kostnaden för kommunala insatser.

Telefonnummer

019-602 26 48

Besöksadress

Entré M, våning 4,

  

Hitta på sjukhusområdet - USÖ

Det finns värdeskåp i garderoben vid respektive sängplats. 

TV och radio finns på varje rum. CD-spelare finns att låna för att kunna lyssna på musik.

Avdelningen har tillgång till en terrass där man även kan komma ut i säng.

God handhygien är viktigt för allas säkerhet

För att undvika smitta har personalen som rutin att sprita sina händer före och efter varje patientkontakt och vi använder handskar och skyddsförkläden när det behövs. Personalen har kortärmade arbetskläder och inga klockor eller ringar.

God handhygien är viktigt även för patienter och besökare. Handdesinfektionsmedel finns på toaletter, vid tvättställen och på sänggavlarna. Tillsammans kan vi hjälpas åt att hindra spridning av smitta bland våra patienter som ibland är väldigt sjuka och sköra.

Tystnadsplikt

All personal du träffar i vården har tystnadsplikt. Det är du som bestämmer om upplysningar om ditt tillstånd får lämnas ut och i så fall till vilka.

Läs mer om tystnadsplikt och sekretess på 1177.se

Din journal

I din journal dokumenterar vårdpersonalen den vård du får. Syftet är att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Genom att läsa din journal kan du bli mer delaktig i din vård och behandling. Din journal skyddas av sekretess.

Läs mer om din journal på 1177.se

Du kan läsa din journal och se provsvar via nätet

Genom e-tjänsten Journalen kan du läsa delar av din journal via nätet. På så sätt kan du förbereda dig inför ditt besök i vården eller i efterhand om du är osäker på vad som hände eller sades vid ditt besök. Här kan du också se provsvar.

Det finns vissa begräsningar i vad du kan se via Journalen från Region Örebro län. Tänk också på att det finns en viss fördröjning innan dina provsvar eller journalanteckningar visas i e-tjänsten.

På 1177.se kan du läsa mer om vad du kan se via e-tjänsten Journalen

Praktisk information för dig som är inlagd på sjukhus

Här har vi samlat praktisk information om bland annat måltider, mobiltelefon och wifi:

Ta gärna med detta när du ska läggas in

  • Inneskor
  • En lista över de mediciner du tar regelbundet
  • Hygienartiklar som tandborste, schampo och rakapparat (tänk på att inte använda parfym eller starkt parfymerade produkter eftersom många är allergiska)
  • Glasögon/linser
  • Hjälpmedel som exempelvis rollator, hörapparat eller griptång

Om du läggs in för någon speciell undersökning så kommer du att få information i kallelsen, läs den noga och följ instruktionerna. 

Mobiltelefon och wifi

Du får använda din mobiltelefon i allmänna utrymmen på sjukhuset/vårdinrättningen. På vissa platser finns skyltar med förbud och här ska mobiltelefonen vara avstängd, annars kan den störa medicinsk utrustning.

Det är inte tillåtet att använda mobiltelefonen för att ta bilder eller spela in ljud på våra sjukhus eller vårdinrättningar. För detta krävs tillstånd. 

Förbud eller speciella regler för mobilanvändning kan finnas på vissa avdelningar.

Värdesaker

Värdeskåp för att förvara dina värdesaker finns på alla avdelningar. 

Mat och dryck för dig som är patient

Du som är inlagd på en vårdavdelning blir serverad frukost, lunch, middag och mellanmål varje dag. Om du behöver eller önskar specialkost kontaktar du personalen på avdelningen (gärna innan du ska läggas in om du har möjlighet till det).

Besökstiderna är fria, efter patientens egna önskemål.

Barn är alltid välkomna! Lite leksaker finns i dagrummet. Där finns också TV, video och musikanläggning.

Porten är låst nattetid. Närstående kan ringa till avdelningen: 019- 602 82 50. 

Kontaktinformation för patient/anhörig:

  • Avdelningschef, Kristina Carlsson, telefon 019-602 82 53
  • Ansvarig läkare, Michael Holmér 019-602 97 82
  • Förfrågningar, telefon 019-602 82 50
  • Kurator, telefon 019-602 82 56

Var frisk när du hälsar på

Det viktigt att du som närstående är frisk när du besöker sjukhuset på grund av smittorisken. I samband med influensatider är det särskilt viktigt att du väntar med ditt besök tills du är helt frisk. Patienter som vårdas på sjukhus drabbas hårt när influensa och vinterkräksjuka sprids på vårdavdelningarna. 

Undvik parfym och starka dofter

Av hänsyn till andra patienter som kan ha andningsbesvär eller allergier.

Använd munskydd när du besöker oss

Smitta kan spridas även av personer som inte har symtom på covid-19. Därför vill vi att du som besöker vården använder munskydd.

Tillsammans stoppar vi smittspridningen!

Lokala allmänna rekommendationer för att bromsa smittspridning i Örebro län (1177.se)

Rökning

Våra sjukhus är rökfria. Vi vill främja hälsa och förebygga sjukdom genom att föregå med gott exempel. Ingen patient, medarbetare eller besökare ska behöva utsättas för passiv rökning eller röklukt.

Du får bara röka utanför sjukhusområdet

Om du ska röka så får du göra det utanför sjukhusområdet. Det här gäller både för dig som patient och för dig som besöker sjukhuset. Speciella "fimpastolpar" finns där du kan aska din cigarett.

Vill du få hjälp med att sluta röka?

Övernattning för närstående

Du som är anhörig eller närstående till en patient som är inlagd på sjukhus får normalt inte övernatta på sjukhuset utan ordna din logi på egen hand.

Undantag finns för föräldrar till små barn och i särskilda fall. Då är det ansvarig läkare som beslutar om du får övernatta och särskilda regler gäller. Tala med vårdpersonalen på den aktuella avdelningen. 

När en person är långvarigt sjuk eller på annat sätt har stora behov av omsorg påverkas familj och anhöriga på olika sätt. Även om du som anhörig gärna hjälper din närstående och kanske ser det som en självklarhet, kan du också behöva stöd för egen del.

På 1177.se kan du läsa mer om olika former av anhörigstöd