Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Hudmottagningen Universitetssjukhuset Örebro

Vi bedömer och behandlar patienter med svåra hudsjukdomar där det krävs specialistvård. Remisser som inte uppfyller det returneras. Vi tar bland annat emot patienter med hudtumörer, misstänkta hudsjukdomar orsakade av arbetsmiljön, medfödda kärlmissbildningar och bensår. Vi gör bland annat laserbehandling, fotodynamisk terapi (PDT), ljusbehandling av olika typer, badbehandling, salvsmörjning och bensårsomläggningar.

För att få komma till hudmottagningen behöver du först få en bedömning från din läkare på vårdcentralen. Du kan också lämna in en Egen vårdbegäran. Det gör du genom att fylla i en blankett som du skickar via post till oss. Blanketten finns att ladda ner när du loggar in i e-tjänsterna. Remisser/Egen vårdbegäran som inte uppfyller kraven returneras.

Telefonnummer

019-602 20 72

Telefontider

Måndag-Torsdag 08:00-15:00

Fredagar 08:00-11:00

Öppettider

Måndag-Torsdag 08:00-16:30

Fredagar 08:30-14:30

Besöksadress

Universitetssjukhuset i Örebro, H-huset, plan 4, hiss H3.

Vägbeskrivning

Entré H

Hitta på sjukhusområdet - USÖ

Har du tagit dina vaccindoser mot covid-19?

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Nu erbjuder vi alla som är 18 år eller äldre en ny påfyllnadsdos.

Boka tid eller kom på drop-in (1177.se)

Remiss eller egen vårdbegäran krävs

För att få komma till hudmottagningen behöver du först få en bedömning från exempelvis din läkare på vårdcentralen. Hen skickar sedan remissen till oss och du får en bekräftelse på att vi har tagit emot den. Du kan också lämna in en egen vårdbegäran.

Remiss (1177.se)

Egen vårdbegäran

Blankett för egen vårdbegäran når du här. 

Observera - Du kan själv skriva ut blanketten för egen vårdbegäran och skicka in den till oss. Det går inte att skicka in blanketten digitalt via 1177. 

Läs mer om egen vårdbegäran i Region Örebro län (1177.se)

 

Vi fungerar som ett stöd till primärvården vid komplicerade bensårpatienter där man vill ha en specialistbedömning och råd om fortsatt utredning, val av sårvårdsmaterial, etc.

Hos oss görs en bedömning av en läkare som sedan i samarbete med behandlande sköterska lägger upp en behandlingsplan.

Våra sårsköterskor har också en rådgivande funktion i telefon för distriktssköterskor, undersköterskor och sjuksköterskor i primärvården och i kommunen.

En typ av ljusbehandling som består av mjuka röntgenstrålar som tränger in 0,5-1 milimeter i huden och som kan ges till patienter med psoriasis, handeksem, lichen, pustulosis palmoplantaris och klåda. Man kan endast behandla relativt små områden.

Att tänka på inför Buckybehandling:

 • Du ska "fjälla av" noga inför behandlingen så att inte strålarna reflekteras av fjällen och inte gör någon nytta.
 • Du ska inte smörja med salva eller kräm samma dag på det område du ska få behandling.

Behandling ges i regel 1 gång/vecka i 6-8 veckor.

PDT är en behandlingsmetod för hudtumörer som aktiniska keratoser, ytliga basaliom och skivepitelcancer in situ (morbus Bowen).

Med hjälp av en slev avlägsnas fjäll och skorpor, därefter appliceras en kräm (Metvix) i ett tunt lager över tumörområdet som sedan täcks med ett tätslutande förband. Efter 3 timmar tvättas krämen bort och området belyses med vanligt rött ljus. Krämen (Metvix) innehåller ett förstadium till ett porfyriämne som ansamlas i tumören och omvandlas till fotoaktiva porfyriner. När området belyses uppstår en fotokemisk reaktion. Porfyrinerna reagerar med energi från ljuset och överför denna energi till det syre som finns i tumören. Syret omvandlas till fria radikaler vilket leder till att tumörcellerna förstörs.

Fördelarna med PDT-behandling är att det inte blir några fula ärr utan ett gott kosmetiskt resultat. Efter PDT-behandlingen blir huden röd och efter några dagar kan det bildas blåsor. Huden kan bli svullen, detta syns särskilt i ansiktet.

Såren läker sedan med en sårskorpa. Hela läkningsprocessen tar cirka 2-4 veckor. Så länge det är ett sår tvättas det rent med mild tvål och vatten och läggs om med torra kompresser.

Laserverksamheten vid USÖ har bedrivits sedan början av 90-talet, här behandlas patienter i alla åldrar. Vi bedömer kärlmissbildningar och har ett etablerat kontaktnät med flera kliniker, både inom USÖ och på andra universitetssjukhus, för omhändertagande av patienter med svåra huddiagnoser. Barn behandlas som regel i narkos.

Vi laserbehandlar en rad olika tillstånd. De vanligaste är eldsmärke och hemangiom.

Telangiektasier (Vidgade blodkärl i huden)

behandlas på sjukhuset om de är väldigt uttalade och orsakas av rosacea, strålning, SLE (Systemisk lupus erythematosus) eller långvarig kortisonmedicinering. Lindrigare tillstånd hänvisas till privat vård.

Rhinophyma (Förstorad näsa)

Förstorad näsa vid rosacea kan antingen behandlas med CO2- laser (koldioxidlaser) eller med en knivvariant som blodstillar på samma gång (radiofrekvens diatermi). CO2-laser sker på hudkliniken och behandling med kniv på plastikkirurgiska kliniken. I båda fallen avlägsnas överskottsvävnad från näsan och man har ett vätskande ”skrubbsår” i någon vecka.

Tuberös skleros (TSC)

TSC tillhör gruppen ovanliga sjukdomar. Det kan ge symtom från många olika organ. De förändringar som finns i huden är t.ex. angiofibrom som sitter i ansiktet eller fibrom under naglar. Dessa kan behandlas med CO2-laser, genom att man ”skalar” av förändringarna.

Vanliga diagnoser som behandlas med ljusbehandling är: Psoriasis, eksem och olika typer av klåda. Patienterna får behandling med UVB- och/eller UVA-ljus beroende på diagnos.

UVB-behandlingen tar från några få sekunder till några minuter och ges 2-3 gånger per vecka under en längre period. Det bör gå minst 20 timmar mellan behandlingarna. Mängden UVB-ljus ökar i takt med behandlingarna, så att huden hinner vänja sig vid strålarna. Man börjar kunna se ett positivt resultat efter 20-30 behandlingar. Behandlingen kan ges i kombination med kortisonkrämer. 

Att tänka på inför ljusbehandling:

 • Du ska inte smörja med kortison eller salicyl före behandlingen
 • Du ska inte sola vid feber eller halsont
 • Du ska alltid använda skyddsglasögon vid solning

Behandling med Botolinumtoxin (Botox) är till för patienter med extrem ökad svettning i armhålor och händer där annan behandling inte hjälper. Behandlingen ges med spruta och effekten sitter i ungefär 6-12 månader. På hudkliniken har vi lång erfarenhet av behandlingen.

Tänk på att du ska inte vara gravid eller amma under behandlingen.

Överdriven svettning (hyperhidros)

Självincheckning

Ska du på bokat besök till 

 • Hudkirurgiskt centrum
 • Hudmottagningen
 • Plastik- och käkkirurgiska kliniken
 • Ögonmottagningen
 • Ögonoperation
 • Öronmottagningen

- glöm inte att anmäla ditt besök i självincheckningen i entréhallen.

Anmäl dig när du kommer hit

När du kommer till oss för ditt besök kan du antingen anmäla dig i självincheckningsdisk eller i reception/kassa. För alla bokade besök ser du i din kallelse hur du ska göra.

Frågor om din behandling

Har du frågor om din medicinering eller behandling ska du kontakta din mottagning. Det kan du göra genom mottagningens e-tjänster eller genom att ringa på telefontiden. 

Observera att du inte ska mejla frågor om din behandling eftersom det handlar om känsliga och sekretessbelagda uppgifter! Genom att använda e-tjänsten Kontakta oss skyddas dina uppgifter. 

Läs mer om hur dina uppgifter skyddas och hanteras i vården (1177.se)