Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Enheten för hjärnstimulering Universitetssjukhuset Örebro

Mottagningen är specialiserad på elbehandling, ECT och rTMS samt ketamin-behandling. Elbehandling kan hjälpa vid vissa psykiska sjukdomar som bland annat svår depression, mani vid bipolär sjukdom samt vid vissa typer av psykoser där läkemedelsbehandling inte ger tillräcklig effekt.

Elbehandling är en säker och skonsam behandling.

Telefonnummer

019-602 06 17

Telefontider

Måndagar 07:30-12:00

Onsdagar 07:30-12:00

Fredagar 07:30-12:00

Besöksadress

Södra Grev Rosengatan, entré B, Örebro

Hitta på sjukhusområdet - USÖ

Har du tagit dina vaccindoser mot covid-19?

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Nu erbjuder vi alla som är 18 år eller äldre en ny påfyllnadsdos.

Boka tid eller kom på drop-in (1177.se)

Remiss krävs

För att få komma till mottagningen behöver du först få en bedömning från exempelvis din läkare på vårdcentralen. Hen skickar sedan remissen till oss och du får en bekräftelse på att vi har tagit emot den. 

Remiss (1177.se)

 

Du som är anhörig till någon som lever med ett psykiatriskt tillstånd eller en psykiatrisk diagnos kan ibland själv behöva rådgivande stöd och handledning. 

Kontaktuppgifter och mer information om stöd till dig som är anhörig hittar du här.

Du ska inte äta eller dricka efter klockan 24.00 dagen före behandlingen. Undvik att röka på morgonen före behandlingen. Piercingar och andra metallföremål på huvudet bör tas bort. Håret ska vara helt torrt, undvik hårspray, hårskum, gelé eller liknande produkter. Snus och tuggummi får inte användas under behandlingen.

Inför en behandlingsserie är du välkommen på ett besök där vi undersöker dig och går igenom hur behandlingen går till samt tittar på lokalerna.

Med anledning av covid-19

Om du har symtom som skulle kunna vara covid-19 ber vi dig avboka ditt besök eller ringa mottagningen för att rådgöra. 

Om du har någon som vill följa med dig på besöket måste din medföljare vara helt frisk, hålla avstånd till andra personer och vara noga med handhygienen. Vuxna medföljare som inte är vaccinerade mot covid-19 ska särskilt undvika nära kontakt med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

ECT-behandling

Du får en infart för läkemedel i ett blodkärl på handen. Innan behandlingen blir du sövd. Vi följer hjärtats (EKG) och hjärnans (EEG) aktivitet via monitorer. Narkosläkare och narkossjuksköterska finns med under hela behandlingen. När du har somnat får du ett läkemedel som får dina muskler att slappna av och du får ett bitskydd i munnen.

Från elektroder på ditt huvud kommer du under några sekunder att få korta strömpulser. Strömpulserna framkallar ett kontrollerat krampanfall som pågår under 15-60 sekunder. Du känner inte av krampanfallet eftersom du är sövd under behandlingen. Du kommer att vara sövd i 5-10 minuter.

Läs mer om ECT (hjärnstimulering) på 1177.se

Du som kommer hemifrån får stanna kvar under cirka två timmar efter behandlingen och du erbjuds kaffe/te och smörgås under den tiden. Du som kommer till behandlingen från en avdelning återvänder till avdelningen efter att du har vaknat.

Du är välkommen att ta med dig en närstående vid ditt besök hos oss.

Du får inte köra bil eller cykla samma dag

Du får inte köra bil eller cykla samma dag som behandlingen utförts eftersom du har varit sövd.

Behandling med rTMS

Information om magnetstimulering (rTMS) finns på 1177.se.

 

Anmäl dig när du kommer hit

När du kommer till oss för ditt besök kan du antingen anmäla dig i självincheckningsdisk eller i reception/kassa. För alla bokade besök ser du i din kallelse hur du ska göra.

ECT-behandling

Under och efter en behandlingsserie kallas du till regelbundna uppföljningar där vi tittar på symtom och behandlingseffekt.

Biverkningar

Det är vanligt med huvudvärk eller träningsvärk. Det kan vara svårt att minnas saker och en del får svårt att hitta under de veckor som en elbehandling pågår. Det är därför bra att till exempel skriva upp koder och mötestider. Efter några veckor brukar minnet fungera som det gjorde innan behandlingen.

 

Behandling med rTMS

Information om magnetstimulering (rTMS) finns på 1177.se.

 

Frågor om din behandling

Har du frågor om din medicinering eller behandling ska du kontakta din mottagning. Det kan du göra genom mottagningens e-tjänster eller genom att ringa på telefontiden. 

Observera att du inte ska mejla frågor om din behandling eftersom det handlar om känsliga och sekretessbelagda uppgifter! Genom att använda e-tjänsten Kontakta oss skyddas dina uppgifter. 

Läs mer om hur dina uppgifter skyddas och hanteras i vården (1177.se)