Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
access_time [Missing text '/views/newsarticlepage/index/published' for 'English']: 2021-01-13 10:06
Patienten hade sedan några år tillbaka haft kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin. Några dagar före den anmälda händelsen hade patienten gjort ett suicidförsök genom att intoxikera sig med läkemedel. Hen vårdades initialt på en intensivvårdsavdelning och överfördes sedan för eftervård till vårdavdelning inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Vården skedde med stöd av LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård). En plan för utslussning från avdelningen gjordes vilket inleddes med dagpermission under några timmar. Permissionen gick bra och utökades följande dygn med nattpermission. Läkare bedömde att det inte längre fanns förutsättningar för tvångsvård och vid återkomsten till avdelningen avskrevs tvångsvården. Patienten överfördes till frivillig inneliggande vård. Under nästa permission återkom patienten inte till avdelning enligt överenskommelse. Det visade sig att patienten gjort ett mycket allvarligt suicidförsök som ledde till livshotande och livslånga skador.
I den internutredning som genomförts framkommer att man i den dokumentation som finns inte kan utläsa att strukturerad suicidriskbedömning gjorts enligt gällande riktlinjer. Inte heller är risk- och skyddsfaktorer identifierade. Vidare så konstateras att det saknades vårdplaner för den aktuella patienten.
Som ett led i psykiatrins patientsäkerhetsarbete anmäldes händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.
2021-06-21, diarienummer 3.1.1-19602/2020
IVO bedömer att vårdgivaren har fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Enligt IVO framstår vårdgivarens slutsatser som rimliga och adekvata. Vårdgivaren har vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen.
IVO avslutar ärendet och kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder.
Spyridon Kilaidakis
Chefläkare Område psykiatri
Växeln
Did the content help you?
Thank you for your feedback!
If you would like to send some feedback, you may do that here.
Last updated: Wednesday, January 13, 2021