Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Hudmottagningen Lindesbergs lasarett

Hudmottagningen utreder och behandlar hudsjukdomar. De vanligaste hudsjukdomarna som behandlas är hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår. Patienter med misstänkt kontakteksem utreds med så kallad lapptest.

Hudtumörer bedöms och därefter planeras behandling. Vi har en egen behandlingsanläggning med bad och kan även erbjuda smörj- och ljusbehandling (UVB) liksom PDT, fotodynamisk terapi.

Förutom läkarbesöken är behandlingsbesöken en viktig del av hudsjukvården. De flesta åkommor kan behandlas polikliniskt, det vill säga patienten behöver inte bli inlagd på sjukhus.

Telefonnummer

0581-850 21

Telefontider

Måndag-Torsdag 07:45-12:00

Öppettider

Måndag-Torsdag 07:00-16:00

Fredagar 07:00-12:00

Texttelefon

019-670 25 96

Besöksadress

Lindesbergs lasarett, plan 1, Lindesberg
Entré

Har du tagit dina vaccindoser mot covid-19?

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Nu erbjuder vi alla som är 18 år eller äldre en ny påfyllnadsdos.

Boka tid eller kom på drop-in (1177.se)

Remiss eller egen vårdbegäran krävs

För att få komma till hudmottagningen behöver du först få en bedömning från exempelvis din läkare på vårdcentralen. Hen skickar sedan remissen till oss och du får en bekräftelse på att vi har tagit emot den. Du kan också lämna in en egen vårdbegäran.

Remiss (1177.se)

Egen vårdbegäran

Blankett för egen vårdbegäran når du här. 

Observera - Du kan själv skriva ut blanketten för egen vårdbegäran och skicka in den till oss. Det går inte att skicka in blanketten digitalt via 1177. 

Läs mer om egen vårdbegäran i Region Örebro län (1177.se)

 

Fotodynamisk terapi (PDT)

PDT är en behandlingsmetod för hudtumörer som aktiniska keratoser, ytliga basaliom och skivepitelcancer in situ (morbus Bowen).

Med hjälp av en slev avlägsnas fjäll och skorpor, därefter appliceras en kräm (Metvix) i ett tunt lager över tumörområdet som sedan täcks med ett tätslutande förband. Efter 3 timmar tvättas krämen bort och området belyses med vanligt rött ljus. Krämen (Metvix) innehåller ett förstadium till ett porfyriämne som ansamlas i tumören och omvandlas till fotoaktiva porfyriner. När området belyses uppstår en fotokemisk reaktion. Porfyrinerna reagerar med energi från ljuset och överför denna energi till det syre som finns i tumören. Syret omvandlas till fria radikaler vilket leder till att tumörcellerna förstörs.

Fördelarna med PDT-behandling är att det inte blir några fula ärr utan ett gott kosmetiskt resultat. Efter PDT-behandlingen blir huden röd och efter några dagar kan det bildas blåsor. Huden kan bli svullen, detta syns särskilt i ansiktet.

Såren läker sedan med en sårskorpa. Hela läkningsprocessen tar cirka 2-4 veckor. Så länge det är ett sår tvättas det rent med mild tvål och vatten och läggs om med torra kompresser.

UVB-behandling

UVB-behandlingen tar från några få sekunder till några minuter och ges 2-3 gånger per vecka under en längre period. Det bör gå minst 20 timmar mellan behandlingarna. Mängden UVB-ljus ökar i takt med behandlingarna, så att huden hinner vänja sig vid strålarna. Man börjar kunna se ett positivt resultat efter 20-30 behandlingar. Behandlingen kan ges i kombination med kortisonkrämer.

Att tänka på inför ljusbehandling:

Du ska inte smörja med kortison eller salicyl före behandlingen.

Du ska inte sola vid feber eller halsont.

Du ska alltid använda skyddsglasögon vid solning.

UVB-behandling för psoriasis- och eksempatienter finns även vid vårdcentralerna i Hällefors, Kopparberg och Nora.

 

Anmäl dig när du kommer hit

När du kommer till oss för ditt besök kan du antingen anmäla dig i självincheckningsdisk eller i reception/kassa. För alla bokade besök ser du i din kallelse hur du ska göra.

Frågor om din behandling

Har du frågor om din medicinering eller behandling ska du kontakta din mottagning. Det kan du göra genom mottagningens e-tjänster eller genom att ringa på telefontiden. 

Observera att du inte ska mejla frågor om din behandling eftersom det handlar om känsliga och sekretessbelagda uppgifter! Genom att använda e-tjänsten Kontakta oss skyddas dina uppgifter. 

Läs mer om hur dina uppgifter skyddas och hanteras i vården (1177.se)