Psykiatriska mottagningen för läkemedelsberoende Örebro
Mottagningen utreder och behandlar personer som är 16 år eller äldre och som har ett läkemedelsframkallat beroende av sömnmedel, lugnande medel eller smärtstillande preparat.
Beroendet ska ha uppstått efter användning av förskrivna läkemedel där behov att få hjälp med att avsluta eller trappa ner intaget till adekvat dos har uppstått.
Telefonnummer
019-602 05 86Telefontider
Måndag-Fredag 08:00-12:00
Måndag-Fredag 13:00-15:00
Öppettider
Måndag-Fredag 08:00-12:00
Måndag-Fredag 13:00-15:45
Telefonnummer
019-602 27 90Telefontider
Måndag-Söndag 00:00-24:00
Av- och ombokningstelefon för bokade tider till beroendecentrums verksamheter. Meddelande om avbokning kan lämnas dygnets alla timmar.
Telefonnummer
019-602 05 30Telefontider
Måndag-Fredag 10:00-12:00
Rådgivningstelefon för patienter som önskar ställa frågor om risk- eller skadligt bruk av alkohol, droger, läkemedel och/eller spel, eller lämna egenanmälan/egen vårdbegäran. Detta kontaktsätt kan vara ett alternativ om man exempelvis inte har tillgång till att kontakta verksamheten via 1177.se/vårdguidens e-tjänster eller av andra orsaker inte önskar använda e-tjänsten.
Telefonnummer
019-602 05 39Öppettider
Lördagar 08:00-12:00 - samt röda helgdagar
Söndagar 08:00-12:00 - samt röda helgdagar
Besöksadress
Universitetssjukhuset, entré P, vån 3, 70185 ÖrebroBesöksadress
Universitetssjukhuset Örebro, Södra Grev Rosengatan 40, Örebro, entré P, vån 3Hitta på sjukhusområdet - USÖ
Remiss krävs
För att få komma till mottagningen behöver du först få en bedömning från exempelvis din läkare på vårdcentralen. Hen skickar sedan remissen till oss och du får en bekräftelse på att vi har tagit emot den.
Du som är anhörig till någon som lever med ett psykiatriskt tillstånd eller en psykiatrisk diagnos kan ibland själv behöva rådgivande stöd och handledning.
Kontaktuppgifter och mer information om stöd till dig som är anhörig hittar du här.
Är du vårdgivare/remittent?
Du är välkommen att ta med dig en närstående vid ditt besök hos oss.
Du som har ett av vården orsakat läkemedelsberoende får hos oss hjälp att minska eller sluta med ett förskrivet beroendeframkallande läkemedel. Detta sker oftast genom hjälp att trappa ner läkemedlet. Genom att långsamt minska dosen av läkemedlet blir inte abstinenssymptomen lika kraftiga.
I samband med läkemedelnedtrappningen erbjuds du stödjande, motiverande och återfallspreventiva samtal. Anhörigsamtal erbjuds efter patientens samtycke och önskan.
Efter avslutas nedtrappning fortsätter vi den stödjande kontakten under en period. När du bedöms färdigbehandlad avslutas kontakten med mottagningen och du återgå till att ha din kontakt på din vårdcentral eller med annan specialiserad mottagning.
Anmäl dig när du kommer hit
När du kommer till oss för ditt besök kan du antingen anmäla dig i självincheckningsdisk eller i reception/kassa. För alla bokade besök ser du i din kallelse hur du ska göra.
Frågor om din behandling
Har du frågor om din medicinering eller behandling ska du kontakta din mottagning. Det kan du göra genom mottagningens e-tjänster eller genom att ringa på telefontiden.
Observera att du inte ska mejla frågor om din behandling eftersom det handlar om känsliga och sekretessbelagda uppgifter! Genom att använda e-tjänsten Kontakta oss skyddas dina uppgifter.
Läs mer om hur dina uppgifter skyddas och hanteras i vården (1177.se)
Din journal
I din journal dokumenterar vårdpersonalen den vård du får. Syftet är att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Genom att läsa din journal kan du bli mer delaktig i din vård och behandling. Din journal skyddas av sekretess.
Läs mer om din journal på 1177.se
Du kan läsa din journal och se provsvar via nätet
Genom e-tjänsten Journalen kan du läsa delar av din journal via nätet. På så sätt kan du förbereda dig inför ditt besök i vården eller i efterhand om du är osäker på vad som hände eller sades vid ditt besök. Här kan du också se provsvar.
Det finns vissa begräsningar i vad du kan se via Journalen från Region Örebro län.
På 1177.se kan du läsa mer om vad du kan se via e-tjänsten Journalen
Journalkopia
Du kan beställa en utskriven kopia av din journal skickad hem till dig med posten. Du gör det från den vårdenhet som du har haft kontakt med:
- Beställa journalkopia digitalt: leta upp din vårdenhet under Vård och hälsa. Under rubriken "E-tjänster" väljer du "Beställ journalkopia" och loggar in med bank-id.
- Beställa journalkopia genom att skicka in denna blankett till den vårdenhet du haft kontakt med.
De första nio sidorna är gratis, den tionde sidan kostar 50 kronor och därefter kostar det två kronor per sida.
Regionarkivet har äldre patientjournaler som du kan beställa från dem. Vilka journaltyper detta gäller och hur du gör ser du på Regionarkivets sida.