Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Forskning i Region Örebro län

Den medicinska forskningen har hög prioritet inom Region Örebro län. Vår forskning byggs upp tillsammans med Örebro universitet för att utveckla universitetssjukvården.

Information från landstinget

Örebroforskare får 28,7 miljoner kronor från Vetenskapsrådet

För första gången har forskare inom Region Örebro län fått pengar från Vetenskapsrådet för klinisk behandlingsforskning. Helena Fadl har fått 18,2 miljoner kronor för sin forskning om graviditetsdiabetes och Josefin Sundh har fått 10,5 miljoner kronor för att hjälpa patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. 

Läs mer om anslaget från Vetenskapsrådet  

Stor satsning på att förbättra diagnostik och behandling inom hälso- och sjukvården

Hälso- och sjukvården inom Region Örebro län deltar i en stor svensk satsning på precisionsmedicin. Det här ger helt nya möjligheter för diagnostik, behandling och uppföljning. Projektet Genomic Medicine Sweden, GMS, har fått ett anslag från Vinnova på 43, 8 miljoner kronor. Samverkansparterna satsar också pengar och totalt landar summan på 85 miljoner kronor som ska förbättra sjukvården runt om i landet.

Läs mer om anslaget från Vinnova 

Bra hygienrutiner minskar risken för infektioner hos för tidigt födda barn

I Sverige är överlevnaden god för de barn som föds extremt för tidigt. Men det finns en risk att dessa barn som vistas länge på sjukhus drabbas av en svår infektion, sepsis. Därför är det extra viktigt att förebygga dessa infektioner. Forskning inom Region Örebro län visar att rutinen scrub the hub minskar risken att barnen får en infektion på nyföddhetsavdelningen.

Läs mer om Louise Björkman Hjalmarssons forskning


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 10 december 2018

Innehållsansvarig: Mats G Karlsson

Publicerad av Elin Abelson