Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Anslag från Vinnova bidrar till att digitalisera ”Dans för Hälsa”

I Dans för Hälsas arbete med att öka livskvalitet och minska stressrelaterade besvär hos unga så är utvärderingen av hälsoeffekter en viktig del. ”Pengarna kommer gå till initiala kostnader vid digital uppföljning. Det känns som en kvalitetsstämpel att få anslag från Vinnova”, säger forskare Anna Duberg.

I samarbete med Peter Blomberg, innovationsrådgivare på ORU Holding, och erfaren jurist så har en utredning och dataskyddskonsekvensbedömning av webbapplikation nu startat.

– Hög datasäkerhet och såklart även användarvänligt system är förutsättningen för att det ska kunna användas i Dans för Hälsa, så jag ser fram mot att utveckla modellen. Tanken är att digitaliseringen ska ge mervärde och underlätta för dem som använder sig av dansen som insats, säger Anna Duberg, forskningshandledare på Universitetssjukvårdens forskningscentrum och leg. fysioterapeut som driver dansprojektets metod Dans för Hälsa.

Att följa utvecklingen av deltagarnas hälsa och även att kunna få fram en tydlig sammanställning av sina lokala resultat är viktigt.

– Det kan ärligt talat vara avgörande när det handlar om att få fortsatt finansiering av insatsen. Så på sikt hoppas vi att detta kan hjälpa till att ge stabilitet och även utökning av initiativ för Dans för Hälsa. Först i Sverige och sedan finns planer på etablering i Finland.

Möjlighet att se de sammanslagna hälsoeffekterna

Hantering av pappersenkäter är tidskrävande, innebär risker i hantering om de förläggs och sammanställningarna är lite krångliga att hantera manuellt. De faktorerna gör att det har funnits efterfrågan på digitala alternativ en tid.

– Det känns viktigt att bemöta den efterfrågan så att inte utvärderingen väljs bort, eller att man laddar ner gratisversioner som finns på nätet som inte har den nivå av säkerhet som krävs. Nu när Dans för Hälsa fått stor spridning så känns det extra spännande att den här digitaliseringen också ger möjlighet till nationell översikt av de sammanslagna hälsoeffekterna.

Fakta

  • Digitalisering av uppföljning av hälsoeffekter i Dans för Hälsa - en forskningsbaserad insats för att stärka psykisk hälsa hos unga
  • Vinnovaprojektet pågår under ett år fram till oktober 2020.
  • Anslaget var maxbeloppet 300 000 kr.
     

Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 18 november 2019

Innehållsansvarig: Elin Abelson

Publicerad av Elin Abelson