Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Prisad forskning kan öka chansen till överlevnad vid hjärtstopp

Varje år får cirka 10 000 personer hjärtstopp i Sverige. De organ som är viktiga för att en patient ska återfå egen blodcirkulation är hjärta och hjärna. ”Vi använder en aortaballong, under pågående hjärt- och lungräddning, som stoppar blodflödet i stora kroppspulsådern så att det främst går till hjärta och hjärna. Vi har sett att det ökar chans till överlevnad”, säger Emanuel Dogan, läkare vid Universitetssjukhuset Örebro.

Vid hjärtstopp stannar kroppens blodcirkulation upp. Med hjärt- och lungräddning kommer en viss cirkulation av blodet igång. Problemet är att blodet flödar till alla kroppens delar.

– Det här är en ny metod som används inom trauma för att centralisera blodflödet. Aortaballongen blåstes upp i aortan för att få blod till hjärta och hjärna. Jag har undersökt om aortaballongen kan göra någon nytta vid icke-traumatiskt hjärtstopp, som exempelvis orsakats av en hjärtinfarkt, säger Emanuel Dogan, ST-läkare på anestesi- och intensivvårdskliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Av de som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhuset är det bara 5-10 procent som överlever. När han jobbade som sjuksköterska på akuten såg han många hjärtstoppspatienter. Det var då han började fundera på om en aortaballong kunde förbättra utgången hos dessa patienter. När han sen läste vidare till läkare så gjorde han sitt examensarbete om aortaballongens fysiologiska effekter på kroppen. Nu håller han på och ska doktorera inom ämnet.

Nationellt uppskattad forskning efter nya upptäckter

– Varje år träffas narkosläkare i Sverige och diskuterar forskning. Jag tycker att det är väldigt hedrande att vi i Örebro åter kunnat presentera forskning som uppskattas nationellt i stark konkurrens med övriga mycket större universitetsorter, säger Birger Axelsson, överläkare och forskningshandledare på kärl-thoraxkliniken.

Han betonar att Emanuel inte väljer den enkla vägen och att det är en svår patientgrupp och ett komplext problem med hjärtstopp. Det är behjärtansvärt att kunna studera något som är så svårt.

– I min forskning har jag kommit på vissa saker som inte var kända tidigare. Exempelvis var aortaballongen ska placeras för optimal effekt. Det var väldigt roligt att vinna första pris och jag ska presentera min forskning framöver på den årliga SFAI-veckan. Det är intressant och något som kan göra skillnad, avslutar Emanuel Dogan.

 

 

 

 

 

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 5 juni 2019

Innehållsansvarig: Elin Abelson

Publicerad av Elin Abelson