Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vikten av tidig rörelseträning efter canceroperation

En viktig uppgift för fysioterapeuter som arbetar på en kirurgisk vårdavdelning är mobilisering och rörelser med patienter som opererats för cancer. Rörelseträning är en viktig komponent för en god återhämtning efter operation. ”Vi vill undersöka om det är säkert att börja träna redan 30 minuter efter att patienten kommer till den postoperativa avdelningen”, säger forskare Anette Forsberg.

– Vi i forskargruppen vill undersöka om det är säkert att börja rörelseträningen så här tidigt och om det leder till positiva effekter för patientens återhämning och mående. Vi kommer att använda vårt bidrag från Nyckelfonden till att genomföra datainsamling och analyser, säger Anette Forsberg, fysioterapeut och verksamhetschef på fysioterapiavdelningen vid Universitetssjukhuset Örebro.

Varför har du valt att forska om det här?

– På senare år har det publicerats några studier som undersökt effekter av strukturerad mobilisering utifrån ett protokoll samt studier som undersökt att tidig mobilisering kan bidra till att patienter återhämtar sig bättre. Det gjorde oss nyfikna på att undersöka hur tidigt efter avslutad operation mobilisering kan börja samt hur upplever patienterna detta.

Vad vill du att forskningen ska leda till?

– Att vi får vetenskapligt stöd för när rörelseträning ska inledas och att vi får veta om det gör att patienterna blir mer aktiva på sjukhuset och i hemmet.

Vad är det roligaste med att forska?

– För egen del är det att få veta mer om ett angeläget ämne. Det är också roligt att planera ett projekt och få alla delar att fungera. Sen är det faktiskt roligt att analysera data och fundera över siffrorna. Att vi nu har fått anslag från Nyckelfonden betyder mycket. Det innebär att vi har en ekonomisk trygghet att fortsätta med forskningsprojektet.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 18 november 2019

Innehållsansvarig: Elin Abelson

Publicerad av Elin Abelson