Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Regional utveckling

Coronapandemin påverkar vårt arbete. Här hittar du vårt arbete med att minska konsekvenserna. Regional utvecklings vanliga startsida hittar du längst ner på sidan. 

Snabblänkar:

Mobila teamet

Du som jobbar i kommun med vård och omsorg

Covid-19 - samlad information för vårdgivare 

SKR:s information till socialtjänsten, information med anledning av coronaviruset

 Arbetsgruppen Förstärkt samverkan

 

En kvinna skannar ett paket i en lagerlokal.Du som driver företag

Företagsjouren
019-602 99 00
Vardagar 8-16

På sidan verksamt.se/orebrolan har vi samlat all information som berör coronaviruset och Covid-19.

Information från Verksamt om ändringar i lagar och regler

Verksamts samlade information om tillfälliga ändringar i lagar och regler som är viktig för dig som företagare att känna till med anledning av coronaviruset och covid-19. Sidan uppdateras ständigt med aktuell information. Läs mer om tillfälliga ändringar i lagar och regler.

For information in English.

Arbetsbrist, uppsägning och korttidspermittering

Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får 90 procent av lönen. Staten går in med kraftiga subventioner för att täcka en del av kostnaden. Läs mer hos Tillväxtverket.

Betalningssvårigheter, finansiering  och lån

I vissa fall kan du få anstånd med att betala din skatt. Med anledning av coronaviruset har Skatteverket förtydligat vad som gäller i den nuvarande skatteförfarandelagen. Läs mer hos Skatteverket.

Vinnova gör en ny satsning på innovationer i krisens spår. Erbjudandet vänder sig till initiativ som har potential att genom innovation stötta samhället i en utmanande tid. Läs mer hos Vinnova.

Företagslån hos Almi

Med anledning av coronavirusets påverkan på företag följer Almi noga utvecklingen. Vill du söka anstånd med amorteringar av ditt lån ska du i första hand ta kontakt med din rådgivare. Almis samlad information för företagare.

Man väntar på bussDu som reser med kollektivtrafik, färdtjänst eller vill boka en sjukresa

Kollektivtrafik

Det förekommer en del ändringar i hur du kan köpa biljett och vissa turer kan komma att dras in. De indragna turerna hittar du på Länstrafikens sida för trafikinformation.

Färdtjänst och sjukresor

25-03-20 Vi kör färdtjänst och sjukresor som vanligt. Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att resa med Serviceresor.

 Två blåsare spelar trumpet och klarinett i lila ljus.

Du som är kulturaktör eller aktiv i en förening

Den 24 november förbjuds offentliga tillställningar med mer än åtta deltagare

Regeringen föreslår att allmänna sammankomster begränsas ytterligare. Från och med 24 november och fyra veckor framåt får endast åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Information från Folkhälsomyndigheten för riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av coronaviruset.

Kulturrådet

Statens kulturråds information om insatser och bidrag

2020-10-15 Dags att söka krisstöd

Regeringskansliet

Regeringens åtgärder som hittills tagits och som kan beröra flera aktörer inom bland annat konst, kultur, idrott och det civila samhället. Information från kulturdepartementet

Region Örebro läns arbete för länets kulturliv och civilsamhälle

2020-11-04 Ytterligare pengar till länets civilsamhälle kompletterar tidigare ekonomiskt stöd

2020-09-09 Kommentarer från kulturnämnden på regeringens budgetsatsningar på kulturen

2020-09-04 Extra pengar till kulturen ska säkra den kulturella infrastrukturen

2020-08-26 Den 4 september tar Region Örebro läns kulturnämnd beslut om fördelningen av Kulturrådets krisstöd till regionala kulturverksamheter

2020-07-10 Här är kulturaktörerna som får ekonomiskt stöd till följd av coronakrisen

2020-06-14 Stöd till kulturområdet med anledning av coronapandemin

2020-06-10 Delresultat av Region Örebro läns kartläggning av hur kulturliv och civilsamhälle påverkas av coronapandemin

2020-06-03 Stöd till ideella föreningar med anledning av coronapandemin

2020-05-14 Åtta stöd- och åtgärdspaket till länets kulturliv och civilsamhälle

2020-04-22 Region Örebro län genomför en kartläggning för att få en bild av hur situationen ser ut för regionalt finansierad kultur, övriga kulturskapare, regionala kulturföreningar och studieförbund. Kartläggning av hur länets kultur- och föreningsliv påverkas av Coronapandemin

2020-03-31 Företagsjouren vägleder företagare till de stödåtgärder som finns att ansöka om hos olika organisationer, bland annat kring korttidsarbete. Jourtelefonen är öppen måndag-fredag kl. 8–16 på nummer 019–602 99 00. Professionella kulturskapare som är företagare hittar också information på verksamt.se/orebrolan

Region Örebro län för också en dialog med bland annat Statens kulturråd och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), om effekterna för det regionala kulturlivet.

Professionella kulturskapare som tillhör en medlemsorganisation bör i första hand kontakta den. Flera organisationer har särskilda stödfonder för sina medlemmar.

Kulturföreningar som tillhör en distriktsorganisation och/eller en nationell organisation bör i första hand kontakta den. Lokala föreningar kan också kontakta sin kommun för att få råd och information.

Prenumerera gärna på Kultur och ideell sektors nyhetsbrev om du vill ha aktuell information.

Kultur- och fritid i kommun och region

Folkbibliotekens verksamhet under coronapandemin (Sveriges kommuner och regioner, SKR)

Så påverkas kultur- och fritidsverksamhet i kommun och region med anledning av coronaviruset. Sveriges kommuner och regioner (SKR)

Förnyade ståndpunkter om kultursamverkansmodellen

Ungdomar och civilsamhället

Samlad information om hur den pågående pandemin påverkar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och deras intressenter.

Konstnärsnämnden

Information om nationella stödmöjligheter

Information med anledning av Coronakrisen till dig som är yrkesverksam kulturskapare

Om upphovsrätt vid digitala utställningar, livesändningar med mera

Svar på vanliga frågor om webbsända utställningar, MU-avtal hos KRO (Konstnärernas Riksorganisation)

Livesändning - För att sända live behöver man inte ansöka om tillstånd. Men när man gör planerade livesändningar som allmänheten kan ta del av behöver de registreras tillsammans med en ansvarig utgivare.
Ansökan om planerade livesändningar hos Myndigheten för press, radio och tv

Musikrättigheter - Stim har eget avtal för livesändningar på Facebook, Instagram, Youtube eller Vevo, för att användare ska kunna streama eller sprida musik där utan att betala något extra. Livesändning på egen webbplats kräver Stimlicens. Information om livesändning och livestreaming av musik hos STIM

Litteratur - Information om uppläsning av litteratur via webben från Kungliga biblioteket

 

Regional utvecklings ordinarie startsida

Bildcollage med människor som bidrar till regional utveckling i länet: cykelpendlar, pluggar, dansar, åker kollektivt och värnar om miljön.

Örebroregionen - Sveriges hjärta
En attraktiv och pulserande region för alla

Information från landstinget

Nyheter

Den 24 november förbjuds offentliga tillställningar med mer än åtta deltagare

17 september
Regeringen föreslår att allmänna sammankomster begränsas ytterligare. Från och med 24 november och fyra veckor framåt får endast åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Coronaviruset och näringslivet i Örebro län V36

2 september
I den senaste rapporten sammanfattar vi våra tre tidigare analyser för besöksnäring, små- och medelstora företag och industrin. Dessa branscher har på olika sätt mött coronakrisen. Det finns likheter men också stora skillnader. Den här sammanställningen vill ge dig en överblick av nuläget i Örebro län kring coronavirusets konsekvenser för näringslivet. 

Coronaviruset och näringslivet i Örebro län V26

26 juni
Den här sammanställningen vill ge dig en överblick av nuläget i Örebro län kring coronavirusets konsekvenser för näringslivet och industriföretagen. Rapporten är en återkommande sammanställning där vi summerar, så långt det är möjligt, hur coronaviruset påverkar näringslivet i Örebro län. Ambitionen är att göra sammanställningen var fjärde vecka. 

Coronaviruset och näringslivet i Örebro län V23

4 juni 2020
Den här sammanställningen syftar till att ge dig en överblick av nuläget i Örebro län kring coronavirusets konsekvenser för näringslivet och småföretagen. Rapporten är en återkommande sammanställning där vi summerar, så långt det är möjligt, hur coronaviruset påverkar näringslivet i Örebro län. Ambitionen är att göra sammanställningen var fjärde vecka.

Samlade nyheter från Regional utveckling med anledning av Corona

15 maj 2020
Det regionala tillväxtarbetet omfattar en bredd av perspektiv där Region Örebro län gör olika insatser. Vi har ett uppdrag från regeringen att bygga samhälle, enkelt uttryckt. Med insatser som ger möjligheter och skapar förutsättningar för utveckling i stort och smått kan vi bidra. I coronakrisens spår blir detta än mer tydligt när ett brett spektrum av behov i samhället blir uppenbara – vi står mitt i detta och har en roll att spela.

Företagsjouren utökar med stöd till företagare som drabbats av psykisk ohälsa

15 maj 2020
Sedan tidigare hjälper Företagsjouren företagare med kontakter och information för företagsrådgivning, affärsutveckling och finansiering. Nu bedöms den psykiska ohälsan bland företagare öka i spåren av coronaviruset. Som ett led i detta startar Region Örebro län ett pilotprojekt där Företagsjouren utökas med psykosocialt stöd från primärvården. Ring 019-602 99 00 så berättar våra företagsrådgivare mer.

Ägartillskott till Almi och nya omställningscheckar

8 maj 2020
Den här veckan har vi fått två beslut som rör stödet till företag i länet:
• ägartillskott till Almi så att de kan anställa rådgivare som stöttar bärkraftiga små och medelstora företag med finansieringsbehov som uppstått på grund av pandemin
• omställningscheckarna förändras så att företag kan få upp till 90 procent finansiering för att till exempel jobba med att digitalisera sin verksamhet.

Coronaviruset och näringslivet i Örebro län

30 april 2020
Den här sammanställningen syftar till att ge dig en överblick av nuläget i Örebro län kring Coronavirusets konsekvenser för näringslivet. Denna rapport är en återkommande sammanställning där vi summerar, så långt det är möjligt, hur Coronaviruset påverkar näringslivet i Örebro län. Ambitionen är att göra sammanställningen var fjärde vecka.

Samlade nyheter från Regional utveckling med anledning av Corona

22 april 2020
I inledningen av en kris handlar mycket om att följa utvecklingen för att sedan styra insatser och resurser dit de bäst behövs. I detta nyhetsbrev får du läsa om de insatser som kommit igång hittills för att stödja länets företag, kulturaktörer och föreningar.

Region Örebro län inrättar företagsjour i Coronavirusets spår

25 mars 2020

Region Örebro län öppnar nu en företagsjour för bolag som drabbats av Coronavirusets effekter. Företagsjouren ska vara en neutral förmedlare av kontakter och information till länets företag som kan behöva extra stöd, råd och hjälp med utmaningar till följd av Coronaviruset.

Region Örebro län samlande aktör för näringslivsfrämjande insatser till följd av coronaviruset

24 mars 2020

Världsekonomin har lamslagits under de senaste veckorna genom de effekter, direkta som indirekta, som coronaviruset inneburit. Region Örebro län har i detta ett tydligt regeringsuppdrag i ett regionalt utvecklingsansvar; att driva och samordna initiativ och uppdrag både regionalt och nationellt.

 

Fler nyheter

 

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 4 december 2020

Innehållsansvarig: Sofia Kjörk

Publicerad av Sofia Kjörk

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/regionalutveckling

  • Banner företagsjouren
  • Banner utbildningsakuten
  • Puff Stöd och finansiering
  • kontaktpuff
  • Puff Kurs och konferens