Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
Forum 2.0 är en samverkansstruktur som ska vara en länk mellan akademin, regionen, kommunerna, praktiken och brukarna. Det finns behov av ett långsiktigt samarbete mellan Region Örebro län, Örebro universitet och kommunerna i Örebro län avseende forskning, implementering av ny kunskap, verksamhetsutveckling och kunskapsstyrning med fokus på äldreområdet. Genom Forum 2.0 finns ökade möjligheter att fler tvärprofessionella forskningsprojekt påbörjas i samverkan mellan de tre aktörerna och med äldre personers delaktighet. Forum 2.0 skapar ökade möjligheter att upplevda problem presenteras och diskuteras.
Inriktningen syftar till att stödja implementering av evidens inom äldreomsorgen och närliggande hälso- och sjukvård, samt att identifiera kunskapsbrister inom vård- och omsorgsområdet. Äldre personer och deras närståendes erfarenheter är viktiga källor för att identifiera sådana kunskapsbrister. En nära samverkan förutsätts med regionens och kommunens struktur för samverkan inom ramen för kunskapsstyrningsorganisationen. Samverkan utvecklas för ett nära samarbete med enheten Social välfärd samt Vård och omsorg inom förvaltningen Regional utveckling och Utvecklingsenheten på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Dagens vård och omsorg om de äldre handlar om att ge stöd för att den äldre personen ska kunna leva det liv som de önskar, där begrepp såsom respekt, självbestämmande, integritet och värdighet är centrala. Vården har förändrats och mycket av ansvaret för våra äldre och multisjuka personer har förflyttats från sjukhusmiljö till vårdboenden i kommunal regi med stöd av primärvården. Det handlar även om att äldre personer vill fortsätta att bo kvar hemma i sitt eget boende högt upp i åren. Många vill både få stöd att bo kvar hemma trots svår sjukdom och avancerade omvårdnadsbehov och få avsluta sitt liv i hemmet. De här förändringarna förväntas fortsätta och därmed ökar kraven på en hög medicinsk kompetens samt kompetens inom vård och omsorg, såväl i kommunen som inom primärvården avseende vård och omsorg av äldre personer.För att vården och omsorgen av äldre personer ska hålla en hög kvalitet i framtiden är det viktigt att såväl resurser, medicinsk och vårdvetenskaplig utbildning och forskning bedrivs verksamhetsnära, d.v.s. i våra kommuner och på vårdcentralerna.De äldre i Sverige lever längre och ökar därmed i antal. Orsaken till detta är en kombination av demografisk profil och bättre folkhälsa. Vården utvecklas samtidigt med nya och bättre behandlingsmetoder. Det gör att fler äldre lever med multipla kroniska sjukdomar. En konsekvens av detta är att ökad livslängd ökar vård- tandvård - och omsorgsbehoven för äldre personer. En annan aspekt av att fler personer blir riktigt gamla är att många kommer att leva sina sista år ensamma då make/närstående har dött. På senare år har psykisk ohälsa och suicid bland riktigt gamla personer börjat uppmärksammas.Syftet med Forum 2.0:
Mia Linn Arvidsson Lindvall
Forskningshandledare
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 17 december 2020
Nationella forskningsfaciliteter
Läkemedelsprövningar
Forskningssamarbeten