Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

900 miljoner till forskning för att individanpassa behandlingar

Ett stort forskningsprojekt pågår just nu i Europa. Forskare från 15 länder ska kartlägga orsakerna till sju utbredda sjukdomar. ”Målet är att vi genom projektet ska generar kunskap som kan ligga till grund för att rätt patient får rätt behandling vid rätt tidpunkt” säger professor Jonas Halfvarson som ingår i projektet.

Jonas Halfvarson forskar om ulcerös kolit och Crohns sjukdom som ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD). Forskning visar att allt fler drabbas av dessa tarmsjukdomar. Den kroniska sjukdomen påverkar livskvaliteten hos de drabbade på många sätt.

– Vi ska kartlägga mekanismer som är kopplade till svar på enskilda läkemedel vid inflammatorisk tarmsjukdom, säger Jonas Halfvarson, överläkare på medicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och professor i gastroenterologi vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

De andra sjukdomarna som ingår i projektet är KOL, astma, multipel skleros (MS), de reumatiska sjukdomarna RA som är ledgångsreumatism (reumatoid artrit) och SLE (systemisk lupus erythematosus).

– Vi hoppas uppnå ökad samverkan med övriga kollegor i Europa och USA som deltar i forskningen. Önskvärt är även en korsbefruktning med andra diagnosområden som RA, SLE, MS och att vi kan dra lärdom av både kliniska erfarenheter och nyvunnen mekanistisk kunskap från övriga diagnosområden. Oavsett var i kroppen inflammationen är lokaliserad så delar den ofta många olika mekanismer.

Tanken är att behandlingar ska förbättras och vara mer individanpassade. Genom att lära sig mera om nya mediciner kan de ges till vissa patienter och inte till alla inom en specifik sjukdomsgrupp.

– I projektet får vi tillgång till en stor mängd data. Det finns samlat prover från 50 000 patienter och det är unikt. Det är otroligt spännande att få vara med i ett så här stort projekt, avslutar Jonas Halfvarson.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 18 november 2019

Innehållsansvarig: Elin Abelson

Publicerad av Elin Abelson