Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Uppskattad kompetensdag för undersköterskor och skötare

900 undersköterskor och skötare från hela Sverige samlades den 14 november för att delta i en kompetensdag på Conventum i Örebro.

– Bristen på utbildade undersköterskor är välfärdens största utmaning, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande, i sitt öppningsanförande på Hälso- och sjukvårdsdag för undersköterskor och skötare i Örebro.

För tredje året i rad arrangerar Utbildningscentrum i Region Örebro län denna kompetensdag. Det är torsdagen den 14 november och 900 deltagare från hela Sverige har samlats i Conventum Kongress för att ta del av föredrag och en mässutställning.

– Det ska bli väldigt spännande att höra hur andra har det. Det här är det enda som finns, riktat mot enbart undersköterskor och skötare, säger besökaren Susanne Johnsson, erfaren undersköterska som har arbetat i 30 år på IVA på USÖ.

Kollegan Madeleine Hjälm nickar instämmande.

– Vi är så specialiserade inom vårt område. Det ska bli kul att höra hur det funkar på andra ställen. Jag ser fram emot att få mer information. Det är som en utbildning för oss.

Informerade om Patientnämnden

Bland mässutställarna finns Anita Söderlind och Catharina Ljungsten, handläggare på Patientnämnden. De vill ta tillfället i akt och informera om sin verksamhet.

– Vi är en ingång för allmänheten att lämna klagomål på vården. Det gäller inte bara hälso- och sjukvården i regionen, utan även kommunen, folktandvården och privata vårdgivare, säger Anita.

Intresset är stort och många flockas runt Patientnämndens monter.

– Det är jätteviktigt att nå undersköterskorna och skötarna. De träffar så många patienter. Om de observerar något som inte blev helt bra kan de tipsa anhöriga eller patienter om att vi finns, säger Catharina.

- Vi är en ingång för allmänheten att lämna klagomål på vården. Det gäller inte bara hälso- och sjukvården i regionen, utan även kommunen, folktandvården och privata vårdgivare, säger Anita.

Intresset är stort och många flockas runt Patientnämndens monter.

– Det är jätteviktigt att nå undersköterskorna och skötarna. De träffar så många patienter. Om de observerar något som inte blev helt bra kan de tipsa anhöriga eller patienter om att vi finns, säger Catharina.

– Vi har utbildat 400 av 1 000 undersköterskor inom regionen och nu hoppas vi på en fortsättning på projektet, säger Åsa Harbe, undersköterska och projektledare.

Till montern kommer många besökare från andra delar av landet.

– De undrar vad det här projektet går ut på. Även kommunens undersköterskor har varit här och hört sig för. Många önskar att de skulle ha tillgång till något liknande, fortsätter Åsa Harbe.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 18 november 2019

Innehållsansvarig: Johanna Berglund

Publicerad av Elin Abelson