Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Årets örebroare blev hjärtkirurgen Domingos Souza

Hjärtkirurgen Domingos Souza har blivit utnämnd till Årets örebroare på Örebrogalan. Rekordmånga personer deltog i röstningen. ”Det känns helt fantastiskt att så många röstade på mig och att de uppskattar mitt forskningsarbete som bedrivs på Universitetssjukhuset Örebro och har nått ut i världen”, säger Domingos Souza.

Till vardags jobbar Domingos Souza som hjärtkirurg och forskare på kärl-thoraxkliniken. Idén till hans teknik no-touch föddes när han kom till sjukhuset på 80-talet. Den används vid kranskärlsoperation, så kallad bypassoperation.

– När jag fick iden var det ingen som trodde på den. Jag har kämpat hårt under åren. Det har varit både med- och motvind. Jag känner mig hedrad att tekniken nu har väckt så stort intresse i hela världen. Nu används den som rutin på många sjukhus i flera länder, säger Domingos Souza.

No touch-tekniken innebär att en ven från benet tas ut med sin omgivande vävnad vilket leder till mindre skador under operation när venen sätts in i hjärtat.

– Tekniken har hjälpt många och kommer att hjälpa miljontals patienter runt om i världen. Under åren har vi publicerat flera artiklar och gjort olika vetenskapliga studier, berättar han.

Just nu pågår två stora studier. En i Sverige  där alla åtta kärl- och thoraxkliniker deltar samt ett sjukhus i Århus. Det ingår 900 patienter och troligtvis kommer resultatet presenteras om något år.

– Sedan pågår det en liknande studie i Kina där de har 2000 patienter som ingår. Om deras resultat bekräftar det vi har fått fram från våra studier  i Örebro så tror jag att det blir ett stort genombrott i hela världen, säger han.

Han får många förfrågningar om att gästföreläsa. I fjol var han i Japan och nu i november ska han vara med digitalt på en kongress i Mexiko.

– För mig betyder det mycket att forskning som bedrivs på Universitetssjukhuset Örebro har stor betydelse i hela världen, säger han stolt.

Motiveringen lyder:

"För sin framgångsrika forskning kring bypass operationer på Universitetssjukhuset i Örebro. Domingos har utvecklat en teknik som förbättrar livskvaliteten för hjärtpatienter och som nu används över hela världen. Årets vinnare har verkligen nått örebroarnas hjärtan och tar därför hem priset som Årets örebroare 2019, framröstad av NA:s läsare"


De två andra kandidaterna som gick till final var deckarförfattaren Anna Jansson och hockeyspelaren Calle Gunnarsson.

 

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 15 oktober 2020

Innehållsansvarig: Elin Abelson

Publicerad av Elin Abelson