Ny core facilitet erbjuder forskare hjälp med genomiska forskningsprojekt

Science for Life Laboratory (SciLifeLab), i samarbete med Örebro universitet och Region Örebro län, har sedan 1 maj 2019 inrättat en core facilitet, Clinical Genomics Örebro. Där erbjuds forskare hjälp med genomiska forskningsprojekt på Universitetssjukhuset Örebro.

Clinical Genomics Örebro blir en nod i en ny nationell infrastruktur under Diagnostics Development plattformen på SciLifeLab.

– Med den nya infrastrukturen kommer nya DNA-sekvenseringstekniker som ligger i framkant kunna appliceras på kliniska forskningsprojekt och implementeras i klinisk rutindiagnostik på en nationell nivå och därmed ligga som bas för precisionsmedicin, säger Gisela Helenius, Facility Director för Clinical Genomics Örebro.

Införande av high-throughput tekniker

Det övergripande målet med den nationella plattformen är att erbjuda service och support på en nationell nivå till forskare samt möjliggöra snabbare införande av nya så kallade high-throughput tekniker, såsom massiv parallell sekvensering, i klinisk diagnostik.

Samarbete med Örebro universitet och SciLifeLab

För att bygga upp en verksamhet som gagnar både forskning och utveckling inom klinisk diagnostik såväl som dess implementation i sjukvården kommer arbetet i den nya noden, Clinical Genomics Örebro, ske i samarbete mellan Örebro universitet, SciLifeLab samt Region Örebro Län. Faciliteten organiseras under Institutionen för medicinska vetenskaper, Örebro universitet.

– Vi kommer med bildandet av den nya core faciliteten kunna erbjuda kliniska forskare hjälp med genomiska forskningsprojekt hela vägen från studiedesign, provinsamling, sekvensering och bioinformatik till klinisk tolkning av svaret, säger Bianca Stenmark, Head of Facility, Clinical Genomics Örebro.

Inbjudan till symposium om faciliteten den 31 mars

Den 31 mars kl. 13-16 i Hörsal C2 på Campus USÖ är alla som är intresserade av att höra om den nya faciliteten välkomna till ett symposium där bland annat Professor Richard Rosenqvist Brandell från Karolinska Institutet, Platform Director för den Diagnostic Development plattformen vid SciLifeLab kommer berätta mer om den nationella plattformen. Fullständigt program och anmälan finns här.

Kontaktuppgifter och mer information om den service Clinical Genomics Örebro erbjuder finns här.

Faktaruta

• Genomik är forskning kring hela arvsmassans uppbyggnad, så kallad DNA.

• Örebro, Linköping och Umeå har tillkommit som nya facilitetsnoder utöver Göteborg, Lund, Stockholm och Uppsala.

• Science for Life Laboratory noden i Örebro bildas tillsammans med Örebro universitet.

Sidan granskades den 20 januari 2020

Innehållsansvarig: Bianca Stenmark