Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nyckelfonden delar ut 9,6 miljoner till forskare på Universitetssjukhuset Örebro

I år får 18 olika forskargrupper dela på 9,6 miljoner kronor från Nyckelfonden. ”Förra året firade Nyckelfonden 30 år och insamlingen gjorde ett rekordår. Forskningen som stöds med anslag handlar om allt ifrån immunterapibehandling av cancerpatienter till fantomsmärta hos amputerade”, säger Annika Rosdahl, stiftelseansvarig.

Många har hjälpt till att skänka pengar till Nyckelfonden. Ibland i samband med att livet för en anhörig avslutats och ibland av tacksamhet över att ha fått livet tillbaka.

– Vi är så glada över alla de initiativ som har tagits för att stödja den medicinska forskningen i länet. Det har bland annat varit slipsförsäljning i Kumla, Hästkraftens dag och en yogafrukost. Gemensamt för de flesta givarna och initiativtagarna är att de värdesätter vården och vill bidra till fler framsteg och mer hopp till dem som drabbats av sjukdom. Den hälso- och sjukvård som ges idag var gårdagens framtid och hopp, säger Annika Rosdahl.

Immunterapibehandling hos patienter med spridd hudcancer


Hos patienter med spridd hudcancer har immunterapi blivit en revolutionerande behandling som lett till förbättrad överlevnad. Men det är inte alla patienter som blir hjälpta av denna behandling. Man kan i nuläget inte förutsäga vilka patienter som blir hjälpta av immunterapi och vilka som inte blir det eller som till och med kan få en oönskad effekt. Målet med studien är att identifiera ämnen i kroppen som skulle kunna förutsäga effekten av immunterapi.

– Mitt forskningsprojekt går ut på att identifiera vilka patienter med spridd hudcancer som får bäst effekt av immunterapi. I forskningsprojektet kommer vi att inkludera patienter som drabbas av spridd hudcancer inom hela Uppsala-Örebroregionen, säger Antonios Valachis, docent i onkologi och överläkare på onkologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.


Ny behandling av fantomsmärta och dess inverkan på hjärnan


Fantomsmärta är ett kroniskt tillstånd som ger en mer eller mindre stark smärtupplevelse från en kroppsdel som inte längre finns kvar. Orsaken till fantomsmärtans uppkomst är oklar. En ny metod har utvecklats för behandling av fantomsmärta i armen, så kallad virtuell motorträning. Metoden utförs genom att muskelsignaler i stumpen kopplas till en virtuell arm som rörelser utförs med. Genom behandlingen aktiveras områden i hjärnan som tidigare har förlorat sin funktion då exempelvis armen amputerats. Forskning har visat att den nya behandlingsmetoden har god effekt på smärta, men även på livskvalitet och sömn.

– Vi vill fördjupa kunskapen om virtuell motorträning genom att studera dess direkta inverkan på hjärnan. Vi kommer att använda en ny metod som mäter hjärnans aktivitet via blodflödet i hjärnan. Ökad kunskap om hjärnans aktivitet i relation till minskad fantomsmärta kan hjälpa forskarna att förstå mekanismerna bakom smärtan likväl som mekanismerna bakom framgångsrik behandling. Denna kunskap kan hjälpa både vården och patienten till rätt behandling vid fantomsmärta, säger Liselotte Hermansson, adjungerad professor i arbetsterapi på ortopedteknik vid Universitetssjukhuset Örebro. 

Nyckelfondens forskningsbidrag 2020 delas ut till följande forskningsområden: 

Finns det immunologiska markörer i blod eller urin som kan förutsäga prognosen för njurcancerpatienter?
 Sabina Davidsson
Fysisk aktivitet vid psykisk ohälsa 
Yvonne Freund-Levi
Infektionskomplikationer efter hjärtkirurgi  Örjan Friberg
Effekter av torkade blåbär, flytande havre eller dess kombination på lipider, inflammation och fysisk prestationsförmåga efter hjärtinfarkt 
Ole Fröbert
Proteinprofiler för att förutspå, identifiera och prognostisera inflammatorisk tarmsjukdom  Jonas Halfvarson
Kan vi hitta cancer i ett blodprov?
Gisela Helenius
Benamputationer i Sverige - spelar socioekonomi och bostadsort någon roll? Gustav Jarl
Viktreduktion vid fetma genom en kombination av lågenergidiet, gruppbehandling och magsäcksballong Johan Jendle
Tidig identifiering av sepsis - redan i ambulansen Lisa Kurland
Ärftlig livmodercancer Miriam Mints
Utveckling av nya indikatorer som vägleder behandling av individer med ADHD Mussie Msghina
Snabbdiagnostik av blodförgiftning med fokus på riktad antibiotikabehandling
Paula Mölling
Fysioterapeutiska aspekter på konsekvenser av nedsatt gång- och balansförmåga hos personer med multipel skleros Ylva Nilsagård
Behandling av fantomsmärta utvärderad genom ny hjärnavbildningsteknik Liselotte Hermansson
Uppföljning efter operation av tarmcancer - en jämförelse mellan skiktröntgen och DNA-baserade tester och följder för behandling och hälsoekonomiska effekter Louise Olsson
Varifrån kommer stafylokockerna som orsakar ledprotesinfektioner? Bo Söderquist
Simuleringar av antibiotikabehandling i en nyutvecklad infektionsmodell identifierar framtida behandling av gonorré som annars riskerar bli obehandlingsbar  Magnus Unemo
Möjlighet att förutsäga behandlingseffekt av immunterapi hos patienter med spritt malignt melanom  Antonios Valachis

 


 


 


 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 12 maj 2020

Innehållsansvarig: Elin Abelson

Publicerad av Elin Abelson