Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Risk för levercancer minskar med acetylsalicylsyra

Vuxna med kronisk leverinfektion, hepatit B eller C, har en minskad risk att få levercancer om de äter acetylsalicylsyra (Trombyl). Forskning visar att risken för levercancer var 31 procent lägre i gruppen som behandlades med en lågdos av acetylsalicylsyra jämfört med gruppen utan. ”Vi såg att acetylsalicylsyra kan minska bindvävsutvecklingen i levern och därigenom skydda mot cancer”, säger forskare Jonas Ludvigsson vid Universitetssjukhuset Örebro.


Forskare Jonas Ludvigsson och Ann-Sofi Duberg.


Studien har publicerats i den högt rankade tidskriften New England Journal of Medicine. I studien deltog forskare från Universitetssjukhuset Örebro, Karolinska Institutet och Massachusetts General Hospital i USA.

– Det känns fantastiskt att få en studie publicerad i den tidskriften. Vi har jobbat med studien i tre år. Det är det största som hänt mig forskningsmässigt, säger Jonas Ludvigsson, överläkare på barn- och ungdomskliniken.

Ett annat viktigt resultat i studien var att lågdos acetylsalicylsyra inte var förknippat med någon ökad risk för mag-tarmblödning i denna patientgrupp.

Det är flera forskare som har bidragit till forskningsresultatet och en av dem är Ann-Sofi Duberg, överläkare på infektionskliniken.

– Jag blev delaktig i studien genom att jag redan tidigare gjort stora registerstudier där jag studerat levercancer och död hos patienter med kronisk hepatit B och C. Resultaten visade att även dödligheten i leversjukdom var lägre i gruppen som behandlades med acetylsalicylsyra, 27 procent lägre risk på 10 års sikt, jämfört med de obehandlade, säger Ann-Sofi Duberg.

Faktaruta


Kronisk hepatit B och C utgör en viktig riskfaktor för leversjukdom och levercancer.

Studien bygger på data från 50 275 vuxna personer i Sverige med kronisk hepatit B eller C. Av dem var det cirka 14 000 som stod på kontinuerlig behandling med lågdos acetylsalicylsyra.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 19 maj 2020

Innehållsansvarig: Jonas Ludvigsson

Publicerad av Elin Abelson