Labb på gång

Region Örebro län bygger ett laboratorium för gång- och rörelseanalys. Det blir en resurs för såväl forskning som klinisk verksamhet och undervisning.

En individs förmåga att gå och röra sig kan påverkas av både medfödda och förvärvade tillstånd. För att behandla eller rehabilitera personer med t.ex. cerebral pares, stroke eller MS, är analys av gång- och rörelsemönster en viktig pusselbit. En metod att göra detta kallas tredimensionell rörelseanalys.

Satsning öppnar upp

Tredimensionell rörelseanalys görs med hjälp av avancerad kamerateknik och kraftplattor i golv. Det ger en exakt bild av en persons rörelseförmåga. Därför satsar nu Region Örebro län, med Universitetssjukvårdens forskningscentrum som en av initiativtagarna, på ett laboratorium där tekniken installeras.

Martin Eriksson CrommertMartin Eriksson Crommert, med. dr, sjukgymnast och forskningshandledare på UFC, blir labbets första föreståndare:
- Det öppnar upp en ny arena för forskning, utbildning och kliniskt arbete. Idag finns inget labb i närheten som har den här inriktningen. Det här gör att vi kan bedriva avancerad biomekanisk forskning.

Teknik med fördelar

Martin har tidigare erfarenhet av 3D-analys, bland annat från sin forskartid i Australien, och ser stora fördelar med tekniken.
- Vi kommer inte bara att kunna göra gånganalyser som fokuserar på benfunktion, som till exempel före och efter ortopediska operationer, utan även studera hela kroppens rörelser, inklusive armrörelser vilket kan vara användbart vid antireumatisk behandling eller rehabilitering efter neurologisk sjukdom, berättar Martin.

- Med tekniken kan du också göra kliniska balanstest med en precision som idag inte går att uppnå. Du kan också räkna fram belastning på olika leder med exakthet.

När labbet öppnar kommer det förstås att bli en resurs även för de studenter, som universitetssjukhuset tillsammans med Örebro universitet, utbildar.
- Labbet ska vara igång hösten 2019 är tanken. Det kommer att ligga på universitetssjukhusets område i den byggnad som kallas Campus USÖ eller X-huset, avslutar Martin.

Sidan granskades den 14 mars 2019

Innehållsansvarig: Kristina Arnrup

Publicerad av Nicholas Ståhl Haldosen

Verksamhetschef

Kristina Arnrup

E-post till UFC

Universitetssjukvårdens forskningscentrum (UFC)
Universitetssjukhuset Örebro
S-huset
701 85 Örebro

Universitetssjukhuset, S:a Grev Rosengatan
S-huset, vån. 1 och 2

Ingång från innergården till S-huset. Använd porttelefon för inpassering.
Behöver du hiss? Ta kontakt via porttelefon vid entré mot S:a Grev Rosengatan/Vattentornet.

Hitta på USÖ (Öppnas i nytt fönster)
Parkering på USÖ

Webbadress