Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Psykiatri

Psykiatrin är en specialistverksamhet som du oftast möter efter en bedömning gjord på din vårdcentral, företagshälsovård eller till exempel av en skolkurator. Psykiatrin är indelad i olika verksamhetsområden; var och en med sin inriktning:

  • Allmänpsykiatrisk öppenvård
  • Beroendecentrum
  • Psykiatri för barn och unga vuxna
  • Psykiatrisk akut- och heldygnsvård
  • Psykiatrisk rehabilitering
  • Rättspsykiatri

Våra mottagningar och avdelningar finns i Örebro, Hallsberg, Lindesberg samt i Karlskoga. 

 

Aktuellt

Peer support, stödpersoner inom den psykiatriska vården - Öppen föreläsning 11/11

2019-10-18

Zandra Båth arbetar som peer support på psykiatrins avdelning 2 på USÖ i Örebro. Under föreläsningen berättar hon om sitt arbete med aktiviteter och stöd till patienter.

Veikko Pelto-Piri är forskare och utredare och ger oss en inblick i den forskning som finns kring arbetet med peer support samt ger en bakgrund till den satsning som nu görs inom Region Örebro län.

Mer information om psykiatrins öppna föreläsningar hittar du här.

Klicka på bilden eller här för att läsa programmet i större format (pdf).

 


Att födas i fel kropp - Öppen föreläsning 10/10

2019-09-18

I samband med världsdagen för mental hälsa föreläser Alexandra Zoffmann utifrån sin egen erfarenhet. "Han! Hon! Hen! Den! Vem? Det är Jag!" Under föreläsningen berättar Alexandra om sina erfarenheter av att födas in i fel kropp. Om sina försök att lära sig leva med och acceptera och anpassa sig efter kroppen samt vilka konsekvenser det höll på att få samt om insikten i det fruktlösa i sin kamp.

Alexandra berättar även om trångsynthet, vidsynthet och människans fantastiska förmåga till att hjälpa, stötta och finnas till för varandra.

 

Mer information om psykiatrins öppna föreläsningar hittar du här.

Klicka på bilden eller här för att läsa programmet i större format (pdf).


Inger är årets handledare i Örebro län

2019-09-10

Igår uppvaktades Inger Ekmark Unosson på psykiatrins avdelning i Lindesberg. Det är Vård- och omsorgscollege i Örebro län som har utsett Inger till årets handledare. 

En rörd, överraskad och glad Inger tog emot diplom, blommor och tårta samt en biljett till Vård- och omsorgscollege rikskonferens i december då årets handledare i Sverige ska utses.Avdelning 5 (BUP) har flyttat in i nya lokaler

2019-09-06

Den 5 september uppmärksammade vi avdelningens flytt med en invigning och visning av avdelningens lokaler.

Ett stort antal personer passade på att titta på de nyrenoverade lokalerna.

Avdelning 5 (BUP) nås via entré P, USÖ, Örebro  

 

 


Stödsamtal för dig som lever nära någon som mår psykiskt dåligt

2019-08-22

Under hösten erbjuder allmänpsykiatrin i Karlskoga, Lindesberg och Hallsberg tillsammans med Föreningen för Psykiatriskt Samarbete i Örebro län (FPS) in till stödsamtal för dig som lever nära någon som mår psykiskt dålig. Anhörigstödet är kostnadsfritt.

Information om aktuella datum och hur du bokar finns här (PDF) 

 

 

 

Äldres psykiska hälsa - Öppen föreläsning 10 september

2019-06-05

I samband med suicidpreventiva dagen hålls en längre föreläsning mellan klockan 13.30-18.00. Föreläsningen hålls i Wilandersalen och länkas till föreläsningssalarna på Lindesberg och Karlskoga lasarett.

Programmet för dagen är inte helt klart men bland föreläsarna finns bland annat Susanne Rolfner Suvanto som är regeringens särskilda utredare kring äldres psykiska hälsa. Detaljerat program kommer under augusti.

Observera avvikande tid för denna föreläsning.

 

Mer information om psykiatrins öppna föreläsningar hittar du här.

Klicka på bilden eller här för att läsa programmet i större format (pdf).Psykiatrin tränar för framtiden - 4 juli finns vi på Almedalsveckan

2019-06-04 

Mellan kl 10.30-11.45 håller vi ett seminarium där vi pratar om vikten av fysisk aktivitet inom psykiatrin samt håller en paneldebatt om hur vi kan uppnå en ökad jämlikhet när det gäller att ta del av samhällets utbud av fysisk aktivitet.

Om du besöker Almedalsveckan är du välkommen att träffa oss där. Vi håller vårt föredrag i Psykisk hälsa huset, Kinbergsplats 8.

Mer information om vårt deltagande under Almedalsveckan hittar du här.

 


Datum för höstens öppna föreläsningar (2019) är klara

2019-05-20

Här kan du läsa om höstens föreläsningar samt ta del av inspelningar av tidigare föreläsningar. 


Träffa oss på Psykologstudent 2019

2019-04-29

Snart dags att göra PTP?

Befinner du dig på kongressen PS19 i Lund den 3-5 maj?

Då är du välkommen att besöka oss i vår monter. Där finns Berit, studierektor och Gabriel, ptp-psykolog på plats.

(På rolluppen till vänster ser du Gabriel och Anna två av Region Örebro läns PTP-psykologer).

Mer information om PS19 finns på kongressens webbplats.

 

 

 


LindeDagen 8 maj, kl 16-20

2019-04-29

Besöker du Lindedagen är du välkommen att träffa medarbetare från psykiatrin i Lindesberg. Både öppenvården och heldygnsvården finns på Utställarområde 5: Nedanför gamla Nämndhuset. Vi som är på plats berättar om våra båda verksamheter i Lindesberg.


Mer information om LindeDagen finns på LindeDagens webbplats.

 


Bruk, missbruk, beroende och psykisk ohälsa hos unga - öppen föreläsning 24 april

2019-03-26

Under föreläsningen ges två perspektiv; vårdens och individens. Linda Dehlin från Beroendecentrums enhet för unga och unga vuxna berättar bland annat om tillgängliga behandlingsalternativ och ger information kring aktuell drogsituation. Jonatan Holmstedt berättar om sina egna upplevelser av vården samt beskriver sin resa från aktivt missbruk till drogfrihet.

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

Klicka på bilden eller här för att se affischen i större format (Pdf).


Återöppning av psykiatrins heldygnsvård i Karlskoga den 1/4-2019

2019-03-20

Den 1 april 2019 återöppnar vi vår heldygnsvård i Karlskoga som under en period haft verksamhet på dag- och kvällstid. Avdelningen kommer att ha tolv vårdplatser. Två av de tolv vårdplatserna kommer att reserveras för brukarstyrda inläggningar när vi inför den vårdformen lite längre fram i vår.


 

Träffa oss på Svenska Psykiatrikongressen 13-15 mars

2019-03-06

Besöker du kongressen och är intresserad av att jobba som läkare inom psykiatrin i Region Örebro län? Då är du välkommen att besöka oss i vår monter. Vill du i förväg boka in ett möte så går det bra att göra det genom att mejla till oss. Vi ser fram emot att träffa dig!

 


Bipolär sjukdom ur ett erfarenhetsperspektiv - öppen föreläsning 20 mars

2019-03-01

Med insikt, öppenhet och utifrån egen erfarenhet berättar Eric Löfbom om hur det är att leva med bipolär sjukdom och samtidigt ha ett gott  liv.

Föreläsningen hålls tillsammans med representanter från föreningen Balans som informerar om sina aktiviteter.

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

Klicka på bilden eller här för att se affischen i större format (Pdf).Verdandi Örebro och EKSAM, så jobbar vi för att möta samhällsutmaningar - öppen föreläsning 20 februari

2019-02-18

Under föreläsningen får vi information om vilka insatser verksamheterna gör för en ökad social hållbarhet i samhället. Det handlar både om att göra arbetsmarknaden mer tillgänglig samt minska den ekonomiska utsattheten. Utifrån erfarenheterna i arbetet tillsammans med människor ser verksamheterna behoven och utvecklar sin verksamhet utifrån det. 

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

Klicka på bilden eller här för att se affischen i större format (Pdf).

  


Hot och våld i psykiatrisk heldygnsvård - öppen föreläsning 23 januari

2019-01-02

Föreläsningen inleds med en presentation av resultat från ett forskningsprojekt där flera studier har gjorts om hot och våld utifrån perspektiven; etik, bemötande och säkerhet.

Därefter presenteras hur personal och chefer kan arbeta förebyggande.

Som avslutning berättar föreläsarna om psykiatrins nya program för Trygg och meningsfull psykiatrisk heldygnsvård som lanseras under 2020.  

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

Klicka på bilden eller här för att se affischen i större format (Pdf).


Vill du veta mer om ADHD/ADD hos vuxna?

2019-01-02

Har du, en anhörig eller nära vän diagnosen ADHD eller ADD? Då är du välkommen att delta i våra informationsträffar på Karlskoga lasarett.  Vi informerar om diagnosen, behandlingsalternativ samt på vilket sätt hjälp och stöd finns att få. Föreläsningarna är först och främst riktade till dig som bor i västra länsdelen.

Vi träffas vid två tillfällen:
onsdag 16 januari: Vad innebär diagnosen ADHD/ADD
onsdag 30 januari: Behandling och stödinsatser
Tid: 15.00-17.00
Plats: Föreläsningssalen, Karlskoga lasarett
Ingen avgift eller föranmälan.

Frågor om informationsträffarna får du gärna mejla till oss.Återöppning av psykiatrins heldygnsvård i Karlskoga den 1/3-2019 (OBS nytt datum 1/4, 2019)

2018-12-20

Den 1 mars 2019 återöppnar vi vår heldygnsvård i Karlskoga som under en period endast haft verksamhet på dag- och kvällstid. Avdelningen kommer att ha tolv vårdplatser varav två reserveras för brukarstyrda inläggningar.

Länk till pressmeddelande på Mynewsdesk 


Datum för vårens öppna föreläsningar (2019) är nu klara

2018-12-20

Här kan du läsa om vårens föreläsningar samt ta del av inspelningar av tidigare föreläsningar.

 


Nyhetsarkiv

 

Till nyhetsarkivet - där hittar du tidigare publicerade nyheter

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 18 oktober 2019

Innehållsansvarig: Karin Haster

Publicerad av Camilla Boström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/psykiatri