Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Psykiatri

Psykiatrin är en specialistverksamhet som du oftast möter efter en bedömning gjord på din vårdcentral, företagshälsovård eller till exempel av en skolkurator. Psykiatrin är indelad i fem verksamhetsområden; var och en med sin inriktning:

  • Allmänpsykiatrisk öppenvård
  • Beroendecentrum
  • Psykiatri för barn och unga vuxna
  • Psykiatrisk akut- och heldygnsvård
  • Psykiatrisk rehabilitering och rättspsykiatri

Våra mottagningar och avdelningar finns i Örebro, Hallsberg, Lindesberg samt i Karlskoga. 

 

Aktuellt

 

Hasardspelmissbruk - öppen föreläsning 12 december

 

Spelmissbruk i form av spel om pengar klassas idag inom samma diagnosgrupp som alkohol- och substansmissbruk. Första januari 2018 kom en lag som fastställde att behandling av spelmissbruk ska samordnas av socialtjänst och sjukvård på samma sätt som för andra missbruk.

Föreläsningen behandlar såväl uppkomst, bakomliggande orsaker och behandling. Föreläsare är Erik Ström, leg psykolog/enhetschef, Beroendecentrum, Region Örebro län.

 

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

Klicka på bilden eller här för att se affischen i större format (Pdf).

 

Kost och psykiatrisk ohälsa - öppen föreläsning 12 november

2018-11-06

Även om forskning kring kost och psykisk hälsa har pågått länge är det först de senaste åren som den satt fart ordentligt. Idag finns starkt stöd för att olämplig kost kan orsaka psykisk ohälsa samt att kostförändringar och kosttillskott kan förbättra till exempel depressioner och ADHD.

Under föreläsningen berättar Mats Humble, överläkare och med dr, bland annat om samband mellan tarmflora och hjärna, vitaminer och mineraler samt antidepressiv kostbehandling och kostprevention för hjärnan.

 

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar. 

Klicka på bilden eller här för att se affischen i större format (Pdf).


Psykiatriveckan i södra länsdelen, 12-15 november

2018-10-29

Psykiatriveckan i södra länsdelenNya möten, kunskap och ökad förståelse är temat för årets psykiatrivecka i södra länsdelen. Anhöriga eller personer med egen erfarenhet delar med sig av sina erfarenheter – allt för att öka vår kunskap om psykisk ohälsa.
Askersund 12/11 – Våga prata om psykisk ohälsa
Fjugesta 13/11 – Samtal om det vi inte talar om
Hallsberg 14/11 – En oönskad livssituation
Kumla 15/11 – Inte som andra


Klicka här eller på bilden så får du upp mer information om respektive föreläsning (Pdf).


Psykiatriveckan i norra länsdelen, 12-15 november

2018-11-09

Under psykiatriveckan i norra länsdelen hälsas du välkommen till en vecka med fokus på rörelse för hälsa. Första hjälpen till psykisk hälsa, medicinsk yoga, kost och psykisk hälsa är några teman för föreläsningarna under veckan.

Ljusnarsberg 12/11
Nora 13/11
Hällefors 14/11
Lindesberg 15/11

Tider, plats och fullständigt program finns på FINSAMs webb.

 

 


Psykiatrins utvecklingsarbete - öppen föreläsning 5/11

2018-10-11

Vill du veta mer om psykiatrins utvecklingsarbete?

Då är du välkommen till en öppen föreläsning där vi berättar om några av våra pågående utvecklingsarbeten.

Hälsofrämjande aktiviteter, vikten av brukarmedverkan, samverkan mellan psykiatri och primärvård är några pågående arbeten som vi berättar mer om.

 

 

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Observera avvikande tid för denna föreläsning.


 

Träffa Dopningsmottagningen 17-18 oktober

2018-10-05

Vi finns på plats som utställare under den nationella konferensen drogFOKUS. Är du besökare under konferensen och nyfiken på vår verksamhet - besök oss gärna i vår monter (nr 19). Mejla oss om du vill boka ett möte.

Under konferensen medverkar Beroendecentrum som föreläsare med information om hur vi jobbar med samverkan mot alkohol och droger i trafiken (SMADIT).

 


Fysisk inaktivitet och fysisk aktivitet - vad händer inom oss? Öppen föreläsning 16 oktober

2018-09-20

Fysisk aktivitet påverkar hälsa och välbefinnande men vad händer inom oss när vi är inaktiva respektive när vi motionerar. Föreläsningen tar upp effekter av fysisk aktivitet med ett särskilt fokus på mental hälsa.

Föreläser gör Kim Thorsen, Docent i ortopedi och idrottsmedicin samt utbildningschef tillsammans med Anna Duberg, Medicine Doktor i Hälsovetenskap, forskningshandledare och fysioterapeut.

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

 


En oönskad livssituation - öppen föreläsning 11 september

2018-08-31

Erik Widlund berättar om hur hans liv fick en oönskad vändning när han för 20 år sedan gick in i en djup depression som följdes av år med självhat, självmedicinering, självmordsförsök, utanförskap, strid med myndigheter och  inläggningar. Erik berättar även om en moders kärlek och sin väg tillbaka.


Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

 

 


Ett bipolärt hjärta - föreläsning 10 september

2018-08-29

Rebeccka Anserud är en av Sveriges mest eftertraktade föreläsare inom psykisk ohälsa. Hon berättar öppet om hur hon tog makten över sjukdomen och valde livet!

Föreläsningen hålls i Multihallen, Tegelbruket, Lertagsg. 2, Örebro. Måndagen den 10 september kl 18.00.

Klicka här eller på bilden för affisch (Pdf)

 Invigning av enheten för hjärnstimulering

2018-08-24

Regionråd Karin Sundin (S) invigerIdag invigdes vår nya enhet för hjärnstimulering i B-huset, på Universitetssjukhuset i Örebro. Många besökare hade samlats för att delta vid invigningen och titta på lokalerna. Regionråd Karin Sundin (S) klippte bandet.

Mer information om enheten finns på Region Örebro läns webbplats.


Hjälpmedelsdagen 2018

2018-07-03

Under september genomförs en nationell hjälpmedelsdag. Spännande och lärorika aktiviteter erbjuds i hela länet. Den gemensamma nämnaren är hjälpmedel.

 

Få mer information om vilka aktiviteter som genomförs samt när och var på Region Örebro läns webbplats.

 


Öppna föreläsningar under hösten/vintern 2018

2018-06-11

Datum för höstens öppna föreläsningar är klara. Mer information om respektive föreläsning kommer att komma ut efter sommaren - men reservera gärna datumen redan nu.

Länk till sida med information om höstens öppna föreläsningar.


Ätstörningar - Öppen föreläsning 31 maj

2018-05-04

Ätstörningar drabbar människor oberoende av kön, ålder, kroppsstorlek, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Många söker aldrig vård eller väntar länge. Ätstörningar innebär ett stort lidande både för den drabbade och för närstående. Under föreläsningen ges information om olika typer av ätstörningsdiagnoser, behandlingar samt hur man som närstående kan hjälpa och stötta den som är drabbad.

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

 


Psykiatrins utvecklingsarbete - Öppen föreläsning 17 maj

2018-05-04 

Välkommen till en föreläsning där vi berättar om psykiatrins pågående utvecklingsarbete. Vi har många spännande aktiviteter på gång. 

Hälsofrämjande aktiviteter, effektivare arbetssätt, digitala läkarbesök och vårdinnehåll i  slutenvården är några pågående arbeten som vi berättar mer om under föreläsningen.

Välkommen till Wilandersalen, entré M, USÖ, Örebro den 17 maj klockan 17.30-18.45  Inbjudan (Pdf)

 


Borderline personlighetssyndrom - Öppen föreläsning 25 april

2018-04-18

Under föreläsningen ges en kort introduktion till personlighetssyndrom. Därefter ligger fokus på Borderline personlighetssyndrom, som också kallas för Emotionell Instabil personlighetssyndrom. Hur kan man lära sig känna igen om någon lider av Borderline personlighetssyndrom, på vilket sätt kan man bemöta den personen samt information om behandlingsmöjligheter ges under föreläsningen.  

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här hittar du även information om vårens alla föreläsningar.

 

 


 

Nationell patientenkät - mätning under mars-maj

2018-03-14

Under perioden mars-maj genomförs en nationell patientenkät för specialiserad psykiatrisk öppen- och slutenvård. Din medverkan är viktig. Den hjälper oss att förbättra hälso- och sjukvården.

På Sveriges Landsting och Kommuners (SKL) webb finns mer information om de nationella patientenkäterna.

 

 

 


 

Dopning i ett samhällsperspektiv - Öppen föreläsning 21 mars
2018-03-09

Vem dopar sig och varför? Medarbetare på Dopningsmottagningen berättar om dopning som fenomen samt om behandlingsmöjligheter. Under föreläsningen får vi en historisk tillbakablick samt information om dopningens påverkan på det sociala livet samt på kropp och psyke samt upplevda bieffekter.

 

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här hittar du även information om alla vårens föreläsningar. 


 


 

Frivilliga och idéburna organisationers roll i välfärden - Öppen föreläsning 21 februari
2018-01-15

Frivilliga- och idéburna organisationer har en central roll i det sociala välfärdsarbetet. Det civila samhällets insatser för att informera om psykisk ohälsa och stödja personer som är drabbade är ett värdefullt komplement till de offentliga insatserna som görs inom området. Hur blir det i framtiden? Kommer dessa organisationer att få ta ett större ansvar för välfärdstjänsterna? Frågan diskuteras under föreläsningen.

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här hittar du även information om alla vårens föreläsningar.

 


 

Ändrade avgifter inom hälso- och sjukvården
2018-01-03

Avgifterna för besök inom hälso- och sjukvården höjs. Besök hos läkare blir 30 kronor dyrare och andra besök blir 20 kronor dyrare. Högkostnadsskyddet är fortfarande 900 kronor och besöken i hälso- och sjukvården fortsätter att vara kostnadsfria för dig under 25 år och över 85 år.

Mer information finns på Region Örebro läns webbplats 


 


 Nyhetsarkiv

 

Till nyhetsarkivet - där hittar du tidigare publicerade nyheter

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 21 november 2018

Innehållsansvarig: Karin Haster

Publicerad av Camilla Boström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/psykiatri