Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Utvecklingsplan och färdplansuppdrag - vi ställer om idag för att kunna ge vård imorgon

Region Örebro län växer och framtiden bjuder på många möjligheter men också nya behov och förväntningar. För att kunna möta utvecklingen, bemanna med rätt kompetens och skapa en långsiktigt hållbar ekonomi måste hälso- och sjukvården vara annorlunda imorgon jämfört med idag.

Region Örebro län logg på fönstret på en ambulans

Pågående och beslutade färdplansuppdrag

Om utvecklingsplanen beskriver det framtida önskade läget så beskriver färdplansuppdragen de aktiviteter som leder oss till det önskade läget.

Här kan du läsa mer om pågående och beslutade färdplansuppdrag.

Bakgrund och tidslinje  
- för arbetet med att utveckla framtidens hälso- och sjukvård

Region Örebro län växer och framtiden bjuder på många möjligheter men också nya behov och förväntningar. För att kunna möta utvecklingen, bemanna med rätt kompetens och skapa en långsiktigt hållbar ekonomi måste hälso- och sjukvården kunna förändras och kontinuerligt förbättras.

I linje med det har hälso- och sjukvårdsnämnden idag fattat beslut om tre av förvaltningens färdplansuppdrag samt om patientbiblioteket på USÖ.

Utveckling av primärvården i västra länsdelen

Hälso- och sjukvårdsnämnden har idag fattat beslut om återremittering av ärendet gällande utvecklingen av primärvården i västra länsdelen. Det innebär att ärendet nu går tillbaka till förvaltningen för vidare arbete.

Förslaget till nämnden såg ut som följer:

  • att godkänna hälso- och sjukvårdsförvaltningens förslag att nuvarande tre regiondrivna vårdcentraler i Karlskoga kommun blir två,
  • att hos regionstyrelsen ansöka om ett avslutande av ackrediteringen för Baggängens vårdcentral,
  • att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att mot bakgrund av beslutet formulera och lämna in ansökan, samt
  • att uppdra åt hälso- och sjukvårdsförvaltningen att till hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 12 februari 2025 presentera en plan för ovan omställning.

Stegvis förändring av det akuta kirurgiska patientflödet på Lindesbergs lasarett

Nämndens beslut innebär en stegvis förändring av det akuta kirurgiska patientflödet på Lindesbergs lasarett. En förändring som kommer att ske succesivt i tre steg under en längre period, för att både patienter och personal ska vara förberedda och trygga inför varje steg.

Förändring i tre steg

Förändringen ska vara uthållig över tid och kommer att ske i följande steg:

  1. Steg 1 innebär förberedande åtgärder, bland annat för att säkra tillgången på medicinläkare, och ett triageringsstöd för sjuksköterskor, i syfte att lägga en god grund för förändringen.
  2. Steg 2 innebär ett förändrat uppdrag för akutmottagningen som begränsar det akuta kirurgiska uppdraget i både tid och omfattning. Den tidsmässiga begränsningen bör vara dagtid, i liknande omfattning som 2020. Det bör även göras en tydlig begränsning i uppdraget, så att det enbart är lättare kirurgiska åkommor som ska tas om hand på akutmottagningen.
  3. Steg 3 innebär ett förändrat ansvar för läkarbemanningen som gör att primärvården, i ett längre perspektiv, tar ett större ansvar för det akuta omhändertagandet än idag.

I och med detta beslut inleds nu arbetet med steg 1.

Genomlysning av hälso- och sjukvårdens bassängverksamhet

Efter att ha gjort en genomlysning av regionens samtliga bassängverksamheter föreslår en utredning att bassängen på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) läggs ner. Ett förslag som hälso- och sjukvårdsnämnden idag har tagit beslut om.

Onsdagen den 11 december 2024 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden:

  • att bassängverksamheten på Universitetssjukhuset Örebro upphör,
  • att bassängverksamheterna vid Halltorp, Karlahuset samt Lindesbergs lasarett och Karlskoga lasarett fortsätter att drivas,
  • att hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att utreda möjligheten att Regionservice tar över kostnadsansvar för bassängverksamheterna vid Lindesbergs lasarett samt Karlskoga lasarett, samt
  • att Region Örebro län påbörjar ett arbete för att långsiktigt öppna upp bassängverksamheten på USÖ.

Patientbiblioteket omvandlas till en tjänst för prioriterade grupper

Utöver de tre färdplansuppdragen har nämnden även tagit beslut om patientbiblioteket på Universitetssjukhuset Örebro. En utredning har gjorts och utifrån den har nämnden idag tagit beslut om:

  • att verksamheten vid Patientbiblioteket USÖ reduceras till att enbart erbjuda bibliotekstjänster för barn och unga, nationella minoriteter och särskilt utsatta grupper inom hälso- och sjukvården, samt
  • att hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att utreda möjligheten att kulturnämnden tar över biblioteksverksamheten.

Förslagen i sin helhet

Här finns förslagen att läsa i sin helhet:

Kallelse, hälso- och sjukvårdsnämnd 11 december 2024

Beslut

Länk till protokoll (så snart det finns tillgängligt)

Färdplansuppdrag

Mer information om pågående och avslutade färdplansuppdrag

Den 11 december ska hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län fatta beslut om tre av våra pågående färdplansuppdrag.

Hur det akuta kirurgiska patientflödet ska omhändertas i länet

Förslaget: Stegvis förändring av det akuta kirurgiska patientflödet på Lindesbergs lasarett

11 december ska Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län fatta beslut om det akuta kirurgiska patientflödet på Lindesbergs lasarett. Det förslag som nämnden ska ta ställning till är en förändring som sker succesivt i tre steg under en längre period för att både patienter och personal ska vara förberedda och trygga inför varje steg.

Genomlysning av hälso- och sjukvårdens bassängverksamhet

Förslaget: Bassängen på USÖ försvinner - övriga blir kvar

Efter att ha gjort en genomlysning av regionens samtliga bassängverksamheter föreslår en utredning att bassängen på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) läggs ner. Förslagets ekonomiska konsekvenser innebär en besparing i minskad driftskostnad samt att en planerad renovering till en kostnad av 40 miljoner kronor inte genomförs.

Utveckling av primärvården i västra länsdelen

Förslaget: Tre regiondrivna vårdcentraler i Karlskoga blir två

Nu finns ett förslag till inriktningsbeslut i hälso- och sjukvårdsnämnden den 11 december 2024. Att tre regiondrivna vårdcentraler i Karlskoga kommun blir två i form av Karolina vårdcentral och Brickegårdens vårdcentral, samt att ackrediteringen för Baggängens vårdcentral avslutas.

Läs förslagen i sin helhet

Här finns förslagen att läsa i sin helhet:

Kallelse, hälso- och sjukvårdsnämnd 11 december 2024 (Ärende 11, 12 och 13)

Detta är bara förslag, först den 11 december vet vi hur besluten blir.

Regionstyrelsen har idag den 26 september 2024 fattat beslut om att godkänna inkomna ansökningar om att från och med våren 2025 bedriva privat vårdverksamhet i Storå och Frövi.

- Vi behöver nu sätta oss ner och titta på vad detta innebär för oss inom Region Örebro län. Hur det kommer att påverka våra verksamheter och patienter samt vilka åtgärder vi kommer att behöva vidta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson.

Regiondirektören har fått i uppdrag att teckna avtal med de privata aktörerna om att driva vård på uppdrag av Region Örebro län.

Ingen omlistning behövs när Storå och Freja blir privata

Region Örebro län kommer som bekant inte längre att driva vårdcentralerna i Storå och Frövi/Fellingsbro. Istället tar privata aktörer över driften, som sker på uppdrag av Region Örebro län.

Patienter som idag är listade vid någon av vårdcentralerna behöver inte göra något med anledning av detta. Den som är listad vid Storå eller Freja vårdcentral kommer även fortsättningsvis att vara det.

För de som önskar lista om sig till annan vårdcentral är det möjligt att göra via 1177.se:

1177.se, välj vårdcentral i Örebro län

Vårdcentralerna i Storå, Fellingsbro och Lindesberg kommer att fortsätta samordna sina verksamheter till och med den 31 januari 2025. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden vid dagens sammanträde den 4 september 2024.

Bakgrunden till detta är regionfullmäktiges beslut i juni 2024 om att avbryta det pågående arbetet med att omvandla de tre vårdcentralerna i Lindesbergs kommun till en vårdcentral med fyra mottagningar.

Beslut om förlängd samordning till och med den 31 januari 2025

19 juni beslutade Regionfullmäktige att avbryta färdplansarbetet som gäller primärvården i den norra länsdelen.

Det innebär att planerna på att göra vårdcentralerna Freja, Lindesberg och Storå till en gemensam vårdcentral från och med 31 augusti nu stoppas, att det fortsättningsvis ska finnas tre vårdcentraler i Lindesbergs kommun.

- Vi behöver nu analysera läget för att kunna hitta lösningar och kunna uppfylla regionfullmäktiges beslut. Vi står kvar med de utmaningar vi hade innan färdplansuppdraget startade, vilket till stor del handlar om kompetensförsörjning och att hålla budget. Därför är det i praktiken inte bara att backa bandet och fortsätta där vi var då, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Mer information väntas kunna ges i augusti.

I syfte att göra den psykiatriska vården mer jämlik och samtidigt hushålla med Region Örebro läns resurser har hälso- och sjukvårdsnämnden den 4 juni 2024 beslutat om en koncentration av psykiatriska heldygnsvårdsplatser samt om en utökning av specialistpsykiatriska omvårdnadsteam, så kallade SPOT.

Mer information finns att läsa i nyheten:

Beslut om utökning av SPOT och koncentration av psykiatriska vårdplatser

Den 25 april 2024 fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om hur primärvården i den norra länsdelen ska utvecklas framöver för att kunna tillgodose länsinvånarnas framtida vårdbehov.

Dagens tre vårdcentraler i Lindesbergs kommun blir nu en gemensam vårdcentral med mottagningar i Lindesberg, Frövi, Fellingsbro och Storå.

Mer information finns att läsa i nyheten:

Beslut om primärvården i norr är klart

Som en del i arbetet med utvecklingsplaner och färdplaner ska en förstudie nu kartlägga bassängverksamheterna inom Region Örebro län. Syftet är att ta reda på olika patientgruppers medicinska behov av träning i bassäng.

Man ska även titta på den fysiska tillgängligheten i anslutning till bassängerna, exempelvis ramper, lyft, andra hjälpmedel och eventuell tillgång till anpassade omklädningsrum. Man ska också undersöka om träningen behöver ske genom regiondriven verksamhet och om det finns behov av samt alternativ till bassängträning utanför regionens lokaler/regi.

Förstudien omfattar alla bassänger inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, primärvårdens, habiliteringens samt specialistvårdens fysioterapi. Vid bassängerna kan patienter träna efter bedömning/remiss alternativt under pågående behandling.

De tre färdplansuppdrag som är först ut och som just nu befinner sig på planeringsstadiet är:

  • Samarbetsområden, utbud och utbudspunkter inom primärvården. Med start i norr.
  • Hur det akuta kirurgiska patientflödet ska omhändertas inom länet.
  • Koncentration av psykiatriska heldygnsplatser samt ett förslag till specialistpsykiatriska omvårdnadsteam.

Alla färdplansuppdrag har en så kallad färdplansuppdragsägare. Varje uppdrag har också en arbetsgrupp eller liknande, med representanter från berörda verksamheter. De arbetar tillsammans med att ta fram en förstudie, innehållande risk- och konsekvensanalys, som sedan ska presenteras för hälso- och sjukvårdsförvaltningens ledningsgrupp och därefter vidare till nämnden för beslut.

Först när det finns ett politiskt beslut vet vi hur arbetet framåt kommer att se ut.

I september fick alla verksamhetschefer inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att gå hem till sina verksamheter och se över vilka förändringar som är möjliga att göra för att förbättra ekonomin. Engagemanget i verksamheterna var och är fortsatt stort. 

Närmare 600 förslag till besparingar kom in till hälso- och sjukvårdsledningen. Förslag som beaktas i det fortsatta besparings- och utvecklingsarbetet. Några av de större förslagen finns med i det fortsatta arbetet med färdplansuppdrag. Annat är sådant som verksamheterna direkt kan börja jobba med för att hålla nere sina kostnader.

Den 19 oktober fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om inriktningen i hur hälso- och sjukvården ska utvecklas. Nu ska det konkretiseras hur vi når fram till den målbilden. 

Sex arbetsgrupper har fått i uppdrag att, utifrån utvecklingsplanen, ta fram färdplaner som omfattar slutenvård, öppenvård, specialistmottagningar, akut omhändertagande, operationsflödet samt stödfunktioner och övriga uppdrag kopplat till utvecklingsplanen.

Saker som måste falla på plats i färdplanerna är vad som ska göras, när det ska göras och hur det ska göras, och inte minst i vilken ordning förändringarna ska ske. Det sker genom så kallade färdplansuppdrag. I det arbetet ska fakta tas fram, analyseras och konsekvensanalyser ska göras. Grupperna bemannas verksamhetsöverskridande för att inte tappa helhetsperspektivet.

Regioner och kommuner står inför stora utmaningar vad gäller den framtida kompetensförsörjningen. För att få balans och stabilitet krävs förändrade arbetssätt där vi måste våga förändra oss och se nytt. Med en ökande äldre befolkning och färre på arbetsmarknaden är det en förutsättning för att vi ska räcka till.

Förslagen i utvecklingsplanen ska alltså fortsätta utredas som färdplansuppdrag som sedan presenteras löpande för hälso- och sjukvårdsnämnden för beslut.

Färdplaner inom 6 områden

Arbetet med färdplaner sker inom 6 områden med följande färdplansuppdrag:

Slutenvård

  • Vårdplatser relativt förflyttning av operationsflöden.
  • Koncentration av psykiatriska heldygnsvårdplatser.
  • Mellanvårdsformer i samverkan med kommuner.

Öppenvård

  • Jämlik vård unga vuxna, psykos NP psykiatri.
  • Specialistpsykiatriska omvårdnadsteam.
  • Samarbetsområden, utbud och utbudspunkter primärvård.

Specialistmottagningar

  • Koncentration av hela eller delar av specialistmottagningar till USÖ.

Akut omhändertagande

  • Akuta kirurgiska patientflödet.
  • Jourverksamhet primärvård.

Operationsflödet

  • Öka elektiva och akuta högspecialiserade ingrepp på USÖ.
  • Minska elektiva ej högspecialiserade ingrepp på USÖ.
  • Öka elaktiva ingrepp på Karlskoga lasarett.
  • Öka elaktiva ingrepp på Lindesbergs lasarett.
  • Avveckla akuta kirurgiska ingrepp på Lindesbergs lasarett.

Stödfunktioner och övriga uppdrag kopplat till utvecklingsplanen

  • Nivåstrukturering intensivvård.
  • Sjuktransporter.
  • Servicenivå röntgensjukhus.
  • Servicenivå laboratorieverksamhet sjukhus.
  • Genomlysning av hälso- och sjukvårdens bassängverksamhet.

Den 19 oktober 2023 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden:

  • att ge hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att ta fram detaljerade färdplaner med utvecklingsplanen som utgångspunkt och återkomma till nämnden för beslut,
  • att ge hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att minska kostnaderna för administration i centrala staber och verksamhetsområden med 10 procent,
  • att färdplanerna ska innehålla konsekvensbeskrivningar ur olika perspektiv samt beskriva för- och nackdelar med föreslagna förändringar,
  • att i tillämpliga fall ha dialog med patientföreningar, samt
  • att i kommande omarbetning av utvecklingsplanen beskriva hur målbilden att göra vårdcentralerna till den självklara basen dit invånare vänder sig ska nås.

I verksamhetsplanen för 2024 framgår att det finns behov av en samlad plan för hur Region Örebro län ska utveckla länets hälso- och sjukvård. Ett förslag till utvecklingsplan togs fram, som ska gälla för all vård som Region Örebro län bedriver i egen regi. Planen kommer under 2024 att fördjupas ytterligare och konkretiseras i färdplaner.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen står inför flera stora utmaningar, framför allt vad gäller ekonomi och kompetensförsörjning. För att kunna klara sitt uppdrag behöver det därför ske omfattande förändringar inom hälso- och sjukvården, både när det gäller arbetssätt och struktur. Utvecklingsplan anger ram och inriktning för dessa förändringar.

Utvecklingsplan för hälso- och sjukvården (2023-10-19)

Regiondirektör och förvaltningschefer fattar beslut om en rad akuta kostnadsminskande åtgärder:

  • Generellt anställningsstopp inom hela Region Örebro län. Avsteg från anställningsstopp kan beslutas för anställningar som direkt minskar kostnaderna för hyrpersonal, sjuksköterskor för vårdavdelningsarbete samt AT-, BT- och ST-läkare.
  • Investeringar ska skjutas på framtiden. Samtliga nyinvesteringar ska övervägas om de kan skjutas framåt i tiden.
  • Utbildningar ska genomföras med stor återhållsamhet. Endast utbildningar som är verksamhetskritiska ska genomföras.
  • Endast verksamhetskritiska nationella konferenser och resor beviljas. Deltagande i internationella konferenser och resor beviljas ej. Internationella konferenser och resor som finansieras externt undantages. 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 11 december 2024