Så styrs Region Örebro län
Vart fjärde år kan alla medborgare direkt påverka hur Region Örebro län ska styras. Du väljer ledamöter till regionfullmäktige i samband med val till riksdag och kommun.
Politikerna bestämmer vilka mål Region Örebro län ska arbeta efter och hur skattepengarna ska fördelas på olika områden. Men mycket av verksamheten styrs också av lagar, till exempel Hälso- och sjukvårdslagen. Det praktiska arbetet att följa lagar och beslut är sedan en uppgift för Region Örebro läns tjänstemän.
Regionfullmäktige - ”länets riksdag”
Region Örebro län styrs av regionfullmäktige. Det är regionorganisationens högsta beslutande organ och det enda folkvalda parlamentet i länet. Vart fjärde år väljer länets invånare 71 ledamöter till regionfullmäktige från olika politiska partier i Örebro län.
Programgrupper, beredningar och rapportörer
För att säkerställa att medborgare och patienter är i fokus kan regionfullmäktige ta hjälp av programgrupper och tillfälliga beredningar. De får kortare eller längre uppdrag för att utreda ett visst område, till exempel jämställdhet eller en viss sjukdomsgrupp. Fullmäktige kan också tillsätta rapportörer. De ska bevaka en fråga eller ett ärende extra noga och sedan rapportera tillbaka till fullmäktige.
Valberedning, revisionsnämnd och patientnämnd
Till regionfullmäktige är valberedning, revision och patientnämnd knutna. De är fristående från den övriga politiska organisationen.
Valberedningen föreslår ledamöter till regionstyrelse och nämnder. Revisionen granskar, utvärderar och kontrollerar regionorganisationens verksamhet. Patientnämndens uppgift är att stärka patientens ställning i vården.
Regionstyrelsen - ”länets regering”
Regionstyrelsen leder och samordnar de övergripande regionala utvecklingsfrågorna, ansvarar för strategisk planering som främjar en långsiktigt hållbar utveckling för Örebro län och följer upp verksamheten. Regionstyrelsen har 15 ledamöter som utses av regionfullmäktige, ledamöterna kommer både från den politiska majoriteten och från oppositionen.
Nio nämnder
Nio nämnder är underställda regionfullmäktige. De arbetar med att genomföra och förbättra regionens verksamheter utifrån de mål och uppdrag som regionfullmäktige bestämt.
- Hälso- och sjukvårdsnämnden
- Forsknings- och utbildningsnämnden
- Folktandvårdsnämnden
- Servicenämnden
- Samhällsbyggnadsnämnden
- Regional tillväxtnämnd
- Kultur- och fritidsnämnd
- Gemensam nämnd för företagshälsa och tolkförmedling
- Patientnämnden
Beredande och beslutande utskott
Regionstyrelsen har ett utskott som bereder och beslutar ärenden:
- Regionstyrelsens arbetsutskott
Rådgivande organ och kommittéer
Tre rådgivande organ och två kommittéer är knutna till landstingsstyrelsen.
- Rådet för funktionshinderfrågor
- Pensionärsråd
- Etikråd
- Planerings- och organisationskommitté
- Vilt- och naturvårdskommittén
Regionalt samverkansråd
Samverkan mellan Region Örebro län och kommunerna i länet är avgörande för att åstadkomma en god regional utveckling. För detta finns ett regionalt samverkansråd.