Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Regionalt samverkansråd

Ett väl fungerande samarbete med länets kommuner och Region Örebro län är en förutsättning för ett framgångsrikt regionalt utvecklingsarbete.

Flertalet uppgifter för regionen och kommunerna har en inbördes koppling till varandra. Därför måste möjligheter till en aktiv samverkan och dialog skapas organisatoriskt mellan kommunerna och regionen.

Rådet är ett organ för information, samråd och samverkan mellan Region Örebro län och Ljusnarsberg kommun, Laxå kommun, Hällefors kommun, Lekeberg kommun, Degerfors kommun, Nora kommun, Askersund kommun, Hallsberg kommun, Kumla kommun, Lindesberg kommun, Karlskoga kommun samt Örebro kommun i frågor som är av gemensamt intresse och som anges nedan.

Regionala samverkansrådets uppgifter är:

  • Samråd om frågor som är strategiska och viktiga för regionen, exempelvis frågor omkring tillväxt och regional utveckling.
  • Samråd kring det regionala utvecklingsarbetet och det lokala utvecklingsarbetet.
  • Vara ett forum för regional och kommunal omvärlds- och intressebevakning.

Regionala samverkansrådet har en rådgivande roll och kan inte fatta formella beslut som binder medlemmarna.

Regionala samverkansrådet är en plattform för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner och dess arbetsformer regleras inte i kommunallagen. Rådet har ingen juridisk status.

Regionala samverkansrådet består av trettiotre ledamöter. Åtta ledamöter utses av regionstyrelsen, två utses av kommunstyrelsen i respektive kommun med undantag av att kommunstyrelsen i Örebro kommun utser tre ledamöter.

Regionala samverkansrådet i Örebro län sammanträder minst fyra gånger per år.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 23 januari 2019

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Publicerad av Carl Olsson