Region Örebo county Region Örebo county
Search

2022-12-21 Område nära vård

79-årig man söker vård hos sin vårdcentral för synligt blod i avföringen. Utredning visar på hemorrojder. Senare visar det sig dock att blödningen orsakas av cancer.

Behandling påbörjas inte i samband med det första vårdbesöket och man följer inte upp patienten efter sex veckor som brukligt, utan beställer prover på eventuellt blod i avföringen sex månader längre fram.

Provsvar på avföringen visar då på fortsatt blödning och man bokar patienten för ny undersökning. Då man inte kan utesluta att blödning kommer högre uppifrån i tarmsystemet bokas en koloskopi som påvisar att patienten har tjocktarmscancer.

Internutredning

Händelsen har diskuterats då tarmcancer är en inte helt ovanlig diagnos i primärvården och det är därför viktig att ha med sig som tänkbar orsak vid tarmblödning. I detta fall fanns inga andra larmsignaler så som blodbrist/viktnedgång, men utifrån att man inte följt gällande rutiner när det gäller uppföljning har man beslutat om utbildningsinsatser och spridning av fallet som en del i lärandet på övriga vårdcentraler i länet.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar

Som ett led i område nära vårds patientsäkerhetsarbete anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.

 

Contacts

Henrik Ahlin

Chefläkare

Did the content help you?

Last updated: Tuesday, December 27, 2022

Read more about Lex Maria-ärenden 2022